ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Παράθυρο για προσφυγή στη Χάγη και αγορά F-35

11:31 - 29 Δεκ 2019 | Πολιτική
Μητσοτάκης: Παράθυρο για προσφυγή στη Χάγη και αγορά F-35
Μήνυμα στην Άγκυρα, πως η Ελλάδα επιθυμεί το διάλογο, αλλά διαθέτει και ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Βήμα, στον απόηχο των δεκάδων παραβιάσεων και υπερπτήσεων που πραγματοποίησαν την Παρασκευή, τουρκικά μαχητικά.

Ο Πρωθυπουργός, άφησε ανοιχτό το παράθυρο για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σχετικά με τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, εφόσον όμως εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες επίλυσης των διαφορών με την Τουρκία όπως τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι διερευνητικές επαφές και ο πολιτικός διάλογος. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισήμανε την ανάγκη επίλυσης των διαφορών με την Τουρκία, όχι όμως υπό καθεστώς πιέσεων και εκβιασμών. Τόνισε πάντως ότι δεν υπάρχει κερδισμένος σε ένα σενάριο θερμού επεισοδίου. 

Αναφερόμενος στα εξοπλιστικά, αποκάλυψε πως στις επαφές που θα έχει με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον, θα συζητήσει την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, F-35, όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.

Στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός στηρίζει τη στρατηγική Χρυσοχοΐδη και την ΕΛ.ΑΣ. εκφράζοντας τη σαφή βούληση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις αστυνομικές επιχειρήσεις για την πάταξη της ανομίας και διαμηνύοντας πως η τρομοκρατία θα τσακιστεί. Αναγνωρίζει πάντως την ανάγκη διερεύνησης των καταγγελιών αστυνομικής βίας, λέγοντας πως αν υπήρξαν μεμονωμένες συμπεριφορές που ξεπέρασαν τα όρια, αυτές θα ελεγχθούν και θα αποδοθούν ευθύνες.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προαναγγέλει αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, παραδέχεται κυβερνητικές αστοχίες, αλλά και επικρίνει τον Αλέξη Τσίπρα ότι παραμένει δέσμιος των ιδεοληψιών του. 

Όσον αφορά στο πρόσωπο που θα προτείνει για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατιάς κρατάει κλειστά τα χαρτιά του. Αρνείται να αποκαλύψει εάν θα είναι άνδρας ή γυναίκα και αρκείται στο να επισημάνει ότι πρέπει να είναι ένα πρόσωπο, που συμβολίζει την ενότητα. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.