ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβέρνηση: Το αργότερο αρχές Φεβρουαρίου οι ανακοινώσεις για τον ΠτΔ

13:33 - 04 Ιαν 2020 | Πολιτική
Κυβέρνηση: Το αργότερο αρχές Φεβρουαρίου οι ανακοινώσεις για τον ΠτΔ
Τους τρεις βασικούς στόχους της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, εξήγησε στην ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος αναφέρθηκε και στην υπογραφή για τον αγωγό EastMed, αλλά και στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι βασικός στόχος είναι να αναδειχθεί ότι η Ελλάδα «είναι ο πιο σταθερός και ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή μας και να αναδειχθεί ότι βγαίνει πιο ισχυρή από μια 10ετή κρίση, έχοντας κάνει σοβαρές μεταρρυθμίσεις και με προσδοκίες για επενδύσεις». «Ένας σημαντικός ακόμη στόχος είναι η εγκαθίδρυση οποιασδήποτε δυνατής συνεργασίας σε ζητήματα στα οποία η Ελλάδα έχει μείνει πίσω, όπως την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για τα οφέλη της Ελλάδας από την στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «είναι ίσως η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που η αμερικανική στάση έχει "φύγει" λίγο από το επίπεδο ισορροπίας που προσπαθούσε να διατηρήσει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και έχει γύρει σαφέστατα προς τις ελληνικές θέσεις, χαρακτηρίζοντας το τελευταίο μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης ως μια προκλητική ενέργεια».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ τους πολιτικούς αρχηγούς μόλις επιστρέψει. «Πιθανότατα οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς να ξεκινήσουν από την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου», τόνισε.

EastMed

Για την υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι είναι αποτέλεσμα «προσπαθειών ελληνικών κυβερνήσεων διαδοχικών και αυτό είναι σημαντικό».

Εξήγησε ότι «η κατασκευή του αγωγού θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της ενεργειακής ασφάλειας, θα φέρει οικονομικά οφέλη στην Ελλάδα αλλά και γεωστρατηγικά οφέλη, καθώς οι συνεργαζόμενες χώρες έδειξαν τα αντανακλαστικά τους, απέναντι στην προκλητικότητα μιας άλλης χώρας, φροντίζοντας να επιταχύνουν τη διαδικασία που είχε καλλιεργηθεί εδώ και χρόνια».

Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Αναφορικά με την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι «το όνομα θα ανακοινωθεί αφού κατατεθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος περί τα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φλεβάρη το αργότερο».

Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση προσβάλει με την στάση της τον νυν πρόεδρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο», επισημαίνοντας ότι «η ονοματολογία θα πρόσβαλε τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν η θητεία του όλοι ξέρουμε πότε λήγει. Επομένως ένας ΠτΔ, που θα έβλεπε συνέχεια να "φιγουράρουν" ονόματα γύρω – γύρω, θα ήταν βαθύτατα προσβεβλημένος πιστεύω και αποδυναμωμένος».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.