ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ταυτότητες: Εντός διετίας η αντικατάσταση ΑΦΜ-ΑΜΚΑ από τον ενιαίο αριθμό

13:49 - 05 Ιαν 2020 | Πολιτική
Ταυτότητες: Εντός διετίας η αντικατάσταση ΑΦΜ-ΑΜΚΑ από τον ενιαίο αριθμό
Στις νέες ταυτότητες αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, εξηγώντας ότι «θα προβλέπεται η ενσωμάτωση της ψηφιακής υπογραφής για όλους τους πολίτες, η έγχρωμη φωτογραφία και η αναγραφή ενός ενιαίου αριθμού, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ και θα αποτελέσει τον αριθμό που οι πολίτες θα χρησιμοποιούν εφεξής ως αριθμό ταυτοποίησης απέναντι στο κράτος».

Ο υπουργός σημείωσε, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Real News", ότι η «απουσία ενός κοινού αριθμού δημιουργεί το εξής πρόβλημα: όταν οι πολίτες χρησιμοποιούν πολλούς αριθμούς, είναι σαν να έχουν πολλά "πρόσωπα” απέναντι στο κράτος, κάτι που δυσχεραίνει ιδιαίτερα την άμεση και ασφαλή ταυτοποίησή τους αλλά και την παροχή υπηρεσιών».

Ο κ. Πιερρακάκης, αφού ανέφερε ότι ο σχετικός διαγωνισμός για το έργο έχει ξεκινήσει από τις 20 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, προσέθεσε πως «το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της μετάβασης στον ενιαίο αριθμό ταυτίζεται με εκείνο της έκδοσης των νέων ταυτοτήτων και οριοθετείται περίπου σε μία διετία από σήμερα».

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπογράμμισε πως «είναι αδιαπραγμάτευτο ότι τα ΚΕΠ θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους" και μάλιστα προσέθεσε πως "σκοπεύουμε να ενισχύσουμε την αποστολή και το ρόλο τους» και κατέληξε αναφέροντας ότι «Οι στόχοι μας είναι πολλαπλοί και συχνά εξόχως τεχνικοί. Διασυνδέσεις συστημάτων, απλοποιήσεις γραφειοκρατικών διαδικασιών, δημοπρασίες φάσματος –έννοιες όπως αυτές είναι δυσπρόσιτες για τους μη ειδικούς. Όμως το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας είναι ήδη ορατό. Για παράδειγμα, από τον περασμένο μήνα δεν χρειάζεται να επισκεφθεί ένας πολίτης την εφορία για να δηλώσει ένα γάμο ή ένα διαζύγιο, καθώς τα συστήματα ενημερώνονται αυτόματα. Κάθε μήνα θα προστίθενται τέτοιου τύπου "απλοποιήσεις”».

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι «οι εθνικές μας θέσεις βρίσκουν συμμάχους σε ευρωπαϊκό, ατλαντικό, αλλά και διεθνές επίπεδο –εν αντιθέσει με τις θέσεις της Τουρκίας» και διευκρίνισε πως «σε ό,τι αφορά τη Λιβύη είναι σαφές πως η εν λόγω χώρα βρίσκεται στην κορύφωση ενός εμφυλίου πολέμου και από πλευράς μας αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση για την εξεύρεση λύσης που θα έχει τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η επόμενη κυβέρνηση να θεωρήσει αμέσως άκυρη τη συγκεκριμένη "συμφωνία” με την Τουρκία».

Τελευταία τροποποίηση στις 13:42 - 05 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.