ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία από τον Λευκό Οίκο- Τραμπ: Στενότερες από ποτέ οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις

23:16 - 07 Ιαν 2020 | Πολιτική
Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία από τον Λευκό Οίκο- Τραμπ: Στενότερες από ποτέ οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις
Ηχηρό μήνυμα για την αποσταθεροποιητική συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Λευκό Οίκο, κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Μητσοτάκης έφθασε λίγα λεπτά μετά τις 9 (ώρα Ελλάδος), συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη, στον Λευκό Οίκο όπου τους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια. Ο πρωθυπουργός και ο Αμερικανός Πρόεδρος πραγματοποιούν διμερή συνάντηση, ακολουθούμενη από διευρυμένη συνάντηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

«Αυτή η συμφωνία παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αστάθεια σε μια περιοχή που είναι ήδη προβληματική. Αδημονούμε για την δική σας υποστήριξη σε αυτό το θέμα γιατί είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για τη χώρα μου», τόνισε μπροστά στις κάμερες ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στην συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να απέχουμε από κάθε είδους δραστηριότητα που θα κάνει τα πράγματα χειρότερα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως η Αθήνα αναμένει την υποστήριξη των ΗΠΑ και πρόσθεσε πως η Ελλάδα είναι αξιόπιστος και προβλέψιμος σύμμαχος, στον οποίο η Ουάσιγκτον μπορεί να βασίζεται.

Εστιάζοντας στην οικονομική πτυχή των διμερών σχέσεων, σημείωσε πως «η ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες έχει ανακάμψει, έχουμε μειώσει τους φόρους». «Επιπλέον ακολουθούμε μια συνταγή η οποία έχει δουλέψει και στις ΗΠΑ, και η οικονομία αντιδρά πολύ θετικά» προσέθεσε.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «προσβλέπουμε στη θετική σας υποστήριξη, θέλουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να γιγαντώσουμε την οικονομία με ένα ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι θα νιώσουν τη διαφορά».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για το πρόγραμμα των F-35. «Ενδιαφερόμαστε πάρα πολύ να συμμετέχουμε σε αυτό το πρόγραμμα. Και σε άλλα αμυντικά προγράμματα» σχολίασε.

Τραμπ: Εκπληκτικές οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Στη γεωστρατηγική σημασία και στην ιστορία της Ελλάδας αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκινώντας την τοποθέτησή του.

«Είναι τιμή μου να έχω εδώ τον Έλληνα πρωθυπουργό και την πρώτη κυρία της Ελλάδας, επίσης. Ευχαριστούμε πάρα πολύ που είσαστε εδώ. Έχουμε πάρα πολλά να συζητήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Τραμπ τις χαρακτήρισε εκπληκτικές και σημείωσε πως είναι στενότερες παρά ποτέ.

Ειδική αναφορά έκανε στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανακάμψει πάρα πολύ γρήγορα. «Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της αποτελούν μια τεράστια επιτυχία» υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ερωτήθηκε μεταξύ άλλων για τις τουρκικές προκλήσεις και το εάν προτίθεται να μιλήσει στον Ερντογάν, απαντώντας ότι: «συζητώ με τον Ερντογάν και πολλές χώρες για το θέμα της Λιβύης. Μιλήσαμε με την Αγκελα Μέρκελ για αυτό το ζήτημα για το τι συμβαίνει εκεί. Θα μιλήσουμε με τη Ρωσία που εμπλέκεται και νομίζω ότι τώρα η κατάσταση δεν είναι καλή. Έχουμε μια πολύ καλή θέση και θα δούμε αν θα βρούμε λύση στο πρόβλημα».

Με την περίσταση να εξελίσσεται σε άτυπη συνέντευξη τύπου, ο Αμερικανός πρόεδρος δέχθηκε απανωτές ερωτήσεις και για το φλέγον  ζήτημα του Ιράν, για το οποίο τόνισε: «Δε νομίζω ότι μπορούν να κάνουν αντίποινα γιατί αυτοί άρχισαν να επιτίθενται. Σκότωσαν δύο ανθρώπους μας και πριν από αυτό υπήρχαν κι άλλες επιθέσεις. Είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι για να απαντήσουμε σε κάθε επίθεση. Δεν ακούω κάποιον από τους συμμάχους μας να παραπονιέται για το χαμό του Σουλεϊμανί».

Τελευταία τροποποίηση στις 01:49 - 08 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.