ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι «κρατά» ο Μητσοτάκης από τη συνάντηση με τον Τραμπ

11:59 - 08 Ιαν 2020 | Πολιτική
Τι «κρατά» ο Μητσοτάκης από τη συνάντηση με τον Τραμπ
Τους λόγους για τους οποίους θεωρεί επιτυχημένη τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ αναλύουν κυβερνητικές πηγές, απαντώντας με αυτόν τρόπο στις επικρίσεις που δέχεται ο Πρωθυπουργός από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν πως με τη συνάντηση Τραμπ- Μητσοτάκη «δόθηκε η ευκαιρία να επανεπιβεβαιωθεί το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και να συζητηθούν τρόποι ενίσχυσής τους».

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση αναλύθηκε το σύνολο του πλέγματος των σχέσεων των δύο χωρών, οι οποίες - κατά το Μαξίμου - διάγουν αυτή την περίοδο την καλύτερή τους φάση. «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την σημερινή συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ», ανέφερε ο Πρωθυπουργός συνομιλώντας με δημοσιογράφους, αμέσως μετά την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο.

Όπως επισήμαναν κυβερνητικοί παράγοντες, κατά τη συνάντηση υπογραμμίστηκε ότι η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί σε όλους τους τομείς που θεωρούνται πρώτης προτεραιότητας, όπως οι επενδύσεις και ο αμυντικός τομέας «καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται ένα κοινό όραμα για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Κατά τους ίδιους κύκλους, ο Πρωθυπουργός ανέλυσε στον Αμερικανό πρόεδρο την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ανέπτυξε τις θέσεις της χώρας μας για τις παράνομες και προκλητικές τουρκικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των μνημονίων που έχει υπογράψει η Τουρκία με τη Λιβύη, οι οποίες - όπως τόνισε - αποσταθεροποιούν ολόκληρη την ισορροπία στην περιοχή.

Αιχμηρά σχόλια ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Νωρίτερα, ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής είχαν σχολιάσει με αιχμηρό τρόπο τη συνάντηση, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει μάλιστα λόγο για φιάσκο.

«Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όχι μόνο δεν προσέφερε κάτι στη χώρα σε μια δύσκολη στιγμή κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, αλλά κατέληξε σε πρωτοφανές φιάσκο», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζει ειδικότερα, ότι «η εικόνα του Έλληνα πρωθυπουργού να παρακολουθεί τον Πρόεδρο Τραμπ να παραχωρεί για περίπου είκοσι λεπτά, μόνος του, συνέντευξη Τύπου στα μέσα ενημέρωσης, δεν είναι προσβλητική για τον κ. Μητσοτάκη, αλλά για τη χώρα, που τη μετατρέπει σε κομπάρσο των εξελίξεων». Προσθέτει πως «το πρόβλημα δεν είναι απλώς ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε μόνος του αγνοώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά ότι σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις, δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει εις βάρος της Τουρκίας, τη στιγμή που προβαίνει στις πιο επιθετικές, προκλητικές και επικίνδυνες ενέργειες της τελευταίας 20ετιας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο».

Κατόπιν αυτών ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως «αυτό που συνέβη σήμερα λοιπόν δεν είναι μόνο μια διπλωματική αποτυχία του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μια μελανή στιγμή για τις διεθνείς μας σχέσεις».

Επίσημη ενημέρωση για το περιεχόμενο των συνομιλιών του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ζητά το Κίνημα Αλλαγής εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τη χθεσινή συνάντηση στον Λευκό Οίκο.

«Η εικόνα του θεατή Πρωθυπουργού στη συνέντευξη του κ. Τραμπ, προβλημάτισε σοβαρά τους Έλληνες» σχολίασε το κόμμα σε ανακοίνωσή του και πρόσθεσε: «Ο κ. Μητσοτάκης όφειλε να προβάλει δημόσια ενώπιον του κ. Τραμπ, τις εθνικές μας θέσεις απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα. Δεν το έπραξε».

Απάντηση Μαξίμου

Κύκλοι της κυβέρνησης απάντησαν στα παραπάνω με επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα σημειώνοντας: «Όταν ο πρωθυπουργός αγωνίζεται για την προάσπιση των εθνικών θεμάτων, σε μια κρίσιμη συγκυρία, απαιτείται σοβαρότητα. Αντί για αυτό, είδαμε ξανά τον παλιό, «καλό» ΣΥΡΙΖΑ των συνθημάτων και της ανευθυνότητας να επιδίδεται σε ένα κρεσέντο μικροψυχίας.

Απόψε ολοκληρώθηκε η στροφή των 360 μοιρών που είχε «υποσχεθεί» ο κ. Τσίπρας. Του ευχόμαστε «good success» στη «νέα», αλλά τόσο αραχνιασμένη αντιπολιτευτική του τακτική».

Ενημέρωση την Παρασκευή

Έστω και με αυτό το τεταμένο κλίμα να επικρατεί, η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον Πρωθυπουργό για τα διεθνή θέματα, θα γίνει κανονικά την Παρασκευή.

Αυτό τόνισε τουλάχιστον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίς δήλωσε ότι την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τη συνάντησή του με τον Τραμπ, αλλά και για τα κρίσιμα εθνικά θέματα.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 12:30 - 08 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.