ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η πρόταση Μητσοτάκη για τον εκλογικό νόμο- Διαφωνούν Τσίπρας, Φώφη

15:05 - 10 Ιαν 2020 | Πολιτική
Η πρόταση Μητσοτάκη για τον εκλογικό νόμο- Διαφωνούν Τσίπρας, Φώφη
Εκτός από τα εθνικά θέματα, στις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε και την κυβερνητική πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε την Παρασκευή την πρότασή του για τον εκλογικό νόμο, τόσο στον Αλέξη Τσίπρα, όσο και στη Φώφη Γεννηματά. Ωστόσο, φαίνεται πως και οι δύο -για διαφορετικούς λόγους- δεν προτίθενται να την υπερψηφίσουν.

Τι προβλέπει η πρόταση Μητσοτάκη

Η πρόταση της ενισχυμένης αναλογικής που προτείνει η ΝΔ οδηγεί σε αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει ένα κλιμακωτό μπόνους, το οποίο θα ξεκινάει από τις 20 έδρες και θα φτάνει μέχρι και τις 50 έδρες. Το ποσοστό του κόμματος που θα λαμβάνει το μπόνους θα ξεκινάει από το 25% και θα φτάνει το 40% δηλαδή κοντά στο ποσοστό της αυτοδυναμίας. Άρα για κάθε 0,5% στο ποσοστό του πρώτου κόμματος θα προστίθεται μία έδρα στη Βουλή. 

Τα κόμματα που είναι υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής είναι η ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Παρασκευής η Φώφη Γεννηματά δεν είπε το "ναι" στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επιμένοντας στην πρόταση του ΚΙΝΑΛ, που προβλέπει μικρότερο μπόνους.

Υπέρ της απλής αναλογικής τάσσονται από τη μεριά τους ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το Μέρα25, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά απίθανο το σενάριο της ψήφισης του νέου εκλογικού νόμου με αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 15:31 - 10 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.