ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τweet Μητσοτάκη για διακομματική συναίνεση-Δεν τη βρίσκει στον εκλογικό νόμο

16:04 - 13 Ιαν 2020 | Πολιτική
Τweet Μητσοτάκη για διακομματική συναίνεση-Δεν τη βρίσκει στον εκλογικό νόμο
"Τα εθνικά θέματα απαιτούν υπεθυνότητα και η προσπάθειά μας είναι να δημιουργηθεί διακομματική συναίνεση". Αυτό σημείωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς, τους οποίους και ενημέρωσε σχετικά, μετά και την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, όπου είχε σημαντικές επαφές.

Ο Πρωθυπουργός, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Δημήτρη Κουτσούμπα τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου έγραψε στο Twitter:

Ολοκληρώθηκε σήμερα ο κύκλος ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών με συνάντηση με τον ΓΓ του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπα. Τα εθνικά θέματα απαιτούν υπεθυνότητα και η προσπάθειά μας είναι να δημιουργηθεί διακομματική συναίνεση.
 
Την Παρασκευή είχε επίσης συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, τη Φώφη Γεννηματά, τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Κυριάκο Βελόπουλο.
 
Δεν βρήκε συναινέσεις για τον εκλογικό νόμο
 
Εκτός από τα εθνικά θέματα ο κ. Μητσοτάκης στις παραπάνω συναντήσεις είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στους πολιτικούς αρχηγούς την πρόταση της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, αλλά και τις δηλώσεις των επικεφαλής των κομμάτων, δεν προκύπτει συναίνεση στο συγκεκριμένο θέμα. Μόνο ο Κυριάκος Βελόπουλος και η Ελληνική Λύση εμφανίζονται να "το συζητάνε".
 
Αλέξης Τσίπρας, Δημήτρης Κουτσούμπας και Γιάνης Βαρουφάκης επιμένουν στην απλή αναλογική, ενώ η Φώφη Γεννηματά τόνισε πως η πρόταση του ΚΙΝΑΛ για τον εκλογικό νόμο έχει διαφορές με αυτή της ΝΔ στο μπόνους για το πρώτο κόμμα και δεν μπορεί να συναινέσει.
 
"Πιο δίκαιος ο νέος εκλογικός νόμος"

Από τη μεριά της ΝΔ επιμένουν, πάντως, πως ο νέος εκλογικός νόμος που προτείνουν είναι δίκαιος. Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στον νέο εκλογικό νόμο τονίζοντας πως «απεικονίζει αντιπροσωπευτικότερα το συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων και είναι πιο δίκαιος από εκείνον που ίσχυσε στις προηγούμενες εκλογές». Όπως εξήγησε, το πρώτο κόμμα αν συγκεντρώσει κάτω από 25% δεν παίρνει μπόνους, ενώ αυτοδυναμία θα προκύπτει με ποσοστό περίπου 40%.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι «η κυβέρνηση με συνέπεια υλοποιεί την πολιτική δέσμευσή της να καταργήσει τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για απλή αναλογική, που δεν επιτρέπει στο πρώτο κόμμα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ακόμη και με 47%!». Ο υφυπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι «το πραγματικό μπόνους της ΝΔ στις εκλογές του περασμένου Ιουλίου ήταν 28 έδρες και όχι 50, καθώς τις υπόλοιπες 22 θα τις έπαιρνε ούτως ή άλλως και με την απλή αναλογική».

Ο νέος εκλογικός νόμος αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή στις 22 Ιανουαρίου.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Τελευταία τροποποίηση στις 16:46 - 13 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.