ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΕΣ: Ο νέος εκλογικός νόμος διασφαλίζει κυβερνησιμότητα- Κατατέθηκε στη Βουλή

18:19 - 13 Ιαν 2020 | Πολιτική
ΥΠΕΣ: Ο νέος εκλογικός νόμος διασφαλίζει κυβερνησιμότητα- Κατατέθηκε στη Βουλή
Η ψήφιση του εκλογικού νόμου αναμένεται στις 22 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος τόνισε πως ο νέος εκλογικός νόμος είναι αναλογικότερος από τον προηγούμενο, καθώς το μπόνους είναι κλιμακωτό και σχετίζεται άμεσα με το ποσοστό που παίρνει το πρώτο κόμμα, ενώ διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα.

Ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι η διαφορά με τον προηγούμενο νόμο Παυλόπουλου είναι ότι το μπόνους είναι τώρα κλιμακωτό κι αφού το πρώτο κόμμα πάρει 25%, ενώ με τον συγκεκριμένο νόμο το μπόνους των 50 εδρών δινόταν σε κάθε περίπτωση στο πρώτο κόμμα ό,τι ποσοστό κι αν έπαιρνε.

Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ακόμη ότι το όνομα του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό αμέσως μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου, που αναμένεται στις 22 Ιανουαρίου.

Τόνισε δε, πως δεν υπάρχει κανένα θέμα πρόωρων εκλογών και επεσήμανε ότι με την απόφασή του να καταθέσει από τώρα τον εκλογικό νόμο, ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού τρεισήμισι χρόνια πριν από τις εκλογές.

Η δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου με τίτλο «Εκλογή Βουλευτών», ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής και ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα.

Στη Βουλή το νομοσχέδιο

Το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή το απόγευμα της Δευτέρας, 13 Ιανουαρίου και θα εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, ενώ πιθανότατα θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια στις 22 Ιανουαρίου.

Για την άμεση εφαρμογή του νέου συστήματος απαιτείται η σύμφωνη ψήφος 200 βουλευτών. Με τα έως τώρα δεδομένα η κυβέρνηση απέχει από το στόχο που σημαίνει ότι ο νέος νόμος θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εθνικές εκλογές.

Διαβάστε ακόμη:

Νομοσχέδιο για εκλογικό νόμο: Οι αλλαγές και οι επισημάνσεις

Τελευταία τροποποίηση στις 18:49 - 13 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.