ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Την Κυριακή στο Βερολίνο διάσκεψη για τη Λιβύη-Χωρίς την Ελλάδα

16:30 - 14 Ιαν 2020 | Πολιτική
Την Κυριακή στο Βερολίνο διάσκεψη για τη Λιβύη-Χωρίς την Ελλάδα
Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη πως την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο Διάσκεψη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση της Λιβύης. Η ανακοίνωση έρχεται στον απόηχο των διαπραγματεύσεων στη Μόσχα, που δεν είχαν ευτυχή κατάληξη. Παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, η Ελλάδα δεν θα εκπροσωπηθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Πρόσκληση να συμμετάσχουν έχουν λάβει ακόμη ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σάρατζ και ο Στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ.

Όπως αναφέρει η γερμανική κυβέρνηση, το Βερολίνο από τον Σεπτέμβριο του 2019 έχει αναλάβει ρόλο «οικοδεσπότη» μιας διαδικασίας διαβούλευσης, από κοινού με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και τον ειδικό απεσταλμένο του για την Λιβύη Γασάν Σαλαμέ. Στόχος της διαδικασίας είναι, με μια ομάδα κρατών και διεθνών οργανισμών να υποστηριχθούν οι προσπάθειες του ΟΗΕ για μια κυρίαρχη Λιβύη καθώς και για τον κατευνασμό στο εσωτερικό της χώρας.

Μόσχα για Λιβύη: Υπάρχει ελπίδα- Ο Χαφτάρ ζήτησε διορία

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες στη Μόσχα, με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε ρήξη Χαφτάρ- Ερντογάν. Η Ρωσία, πάντως, ανακοίνωσε πως δεν υπήρξε οριστικό ναυάγιο και πως ο Χαφτάρ ζήτησε διορία δύο ημερών για να δώσει οριστική απάντηση.

Εκτός Διάσκεψης η Ελλάδα, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης

Η Ελλάδα, σύμφωνα με δηλώσεις που έκαναν την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, διεκδίκησε μία θέση στη Διάσκεψη, ωστόσο, φαίνεται πως αυτό δεν κατέστη εφικτό.

Η χώρα μας, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, δεν θα έχει εκπροσώπηση στη Διάσκεψη και αναμένεται να δεχθεί πυρά από την αντιπολίτευση για το γεγονός αυτό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε γι' αυτό το λόγο να αφήσει αιχμές για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε επί διακυβέρνησής του ασχοληθεί σοβαρά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Δεν είμαστε από τα κράτη που συμμετείχαμε στην αρχή της διαδικασίας, είναι άλλοι αυτοί που πρέπει να απαντήσουν γιατί δεν είμαστε και όχι εμείς», τόνισε με... νόημα.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 16:36 - 14 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.