ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ράικου: Ο Παπαγγελόπουλος απαιτούσε δίωξη πολιτικών με κατασκευασμένα στοιχεία

13:59 - 15 Ιαν 2020 | Πολιτική
Ράικου: Ο Παπαγγελόπουλος απαιτούσε δίωξη πολιτικών με κατασκευασμένα στοιχεία
Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα κατέθεσε στην Προανακριτική της Βουλής για τη Novartis η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, η οποία επιτίθεται κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
Την Τρίτη, πρώτη ημέρα κατάθεσής της, η κα. Ράικου έκανε λόγο για "ωμό εκβιασμό" εκ μέρους του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, κάτι που επανέλαβε και την Τετάρτη. Κατά την έναρξη της δεύτερης συνεδρίασης η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς ανέφερε ότι ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης απαιτούσε τη δίωξη συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων με κατασκευή πλαστών στοιχείων.
 
Υπήρξε μάλιστα χαρακτηριστικός διάλογος με το μέλος της Προανακριτικής και βουλευτή της ΝΔ, Θάνο Πλεύρη:

Θ. Πλεύρης: Πάμε στο επίμαχο τηλεφώνημα με τον κ. Παπαγγελόπουλο. Σας δίνει εντολή να στείλετε τον φάκελο στη Βουλή;

Ε. Ράικου: Ήταν απαίτησή του. Ενώ γνώριζε οτι δεν υπήρχαν στοιχεία. Ήταν απαίτησή του να κατασκευαστούν. Αυτό άλλωστε έκανε μετά με την κα Τουλουπάκη.

Θ. Πλεύρης: Σας προσδιόρισε για ποια πρόσωπα;

Ε. Ράικου: Μα δεν χρειαζόταν. Είχε έρθει η κα Παπαδάκου και μου είχε μιλήσει για πολιτικούς. Όλοι γνωρίζαμε οτι η κα Παπαδάκου ήταν η φωνή του Παπαγγελόπουλου. Και μου είχε αναφέρει τον Βενιζέλο και τον Πικραμμένο.

Η κυρία Ράικου ανέφερε ότι τα στοιχεία που είχαν προκύψει απο τις δικές της έρευνες μετατράπηκαν σε σκευωρία απο τη διάδοχό της Ελένη Τουλουπάκη

Θ. Πλεύρης: Ποιες ήταν οι σχέσεις της κ. Τουλουπάκη με τον κ. Παπαγγελόπουλο;

Ε. Ράικου: Υπάρχει δημοσίευμα που τα λέει ξεκάθαρα «Οι μαθητές του Παπαγγελόπουλου παίρνουν τα ηνία της Δικαιοσύνης». 12/4/2017 στην εφημερίδα Δημοκρατία. Δεν το λέω εγώ.

Θ. Πλεύρης: Θεωρείτε οτι η κα Τουλουπάκη εξυπηρετούσε καλύτερα τον κ. Παπαγγελόπουλο;

Ε. Ράικου: Εσείς τί νομίζετε; Ερευνούσαμε σκάνδαλο εκατομμυρίων και αφήσαμε στοιχεία για φαρμακευτικές εταιρείες που αντάλλασσαν χρήματα μεταξύ τους. Είδατε εσείς αυτές οι έρευνες να συνεχιστούν; Οι έρευνες μετατράπηκαν σε σκευωρία.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης η κυρία Ράικου έκανε λόγο και για παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου σε άλλες υποθέσεις.

Συγκεκριμένα, είπε: «Θεωρώ πως υπήρξε σχέδιο ενορχηστρωμένο θεσμικά από τον Παπαγγελόπουλο. Μου ζήτησε να μην περαιώσω τη δικογραφία της Τράπεζας Αττικης. Είναι καθαρή παρέμβαση αυτή. Καθαρή παρέμβαση. Δεν ξέρω το απέγινε η υπόθεση με την τράπεζα Αττικής».

Πέραν αυτών, η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς είπε ότι επί ημερών της οι έρευνες οδήγησαν σε εμβάσματα της εταιρείας ύψους 118 εκατ. Ευρώ. Παράλληλα, ανέφερε ότι εκείνη την εποχή ο κ. Νίκος Μανιαδάκης προσφέρθηκε να συνδράμει στο ερευνητικό έργο της εισαγγελίας, ωστόσο «του είπαμε πως έχουμε το επιστημονικό δυναμικό για να προχωρήσουμε την υπόθεση. Επίσης εκείνη την εποχή τον είχαμε ύποπτο. Δεν μπορούσε να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας. Ήταν ύποπτος λοιπόν».

Θ. Πλεύρης: Μας είπατε οτι ο κ. Παπαγγελοπουλος σας ζητούσε πράγματα και για άλλες υποθέσεις.

Ε. Ράικου: Ναι. Και για άλλες, αρκετές. Για την Τράπεζα Αττικής μου ζήτησε να την κρατήσω πίσω. Να μην την περαιώσω. Αυτό προφανώς δεν είναι νόμιμο.

Θ. Πλεύρης: Ηταν ο κ. Καλογρίτσας σε αυτή την υπόθεση;

Ε. Ράικου: Ναι. Ήταν ο πρώτος σε αυτή τη λίστα. Δεν ξέρω τι απέγινε. Ο Παπαγγελόπουλος ήθελε να συγκαλύψει τη διευρεύνση του σκανδάλου. Έπρεπε να είχαν ήδη βγει τα πρώτα στοιχεία. Η χώρα πρέπει να πάρει χρήματα από αυτό. Ακούσατε εσείς τίποτε; Μόνο για πολιτικούς ακούμε τρία χρόνια.
 
Διαβάστε επίσης:
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.