ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η αντιπολίτευση... ζυγίζει τη Σακελλαροπούλου- Τι θα πράξουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ

09:00 - 16 Ιαν 2020 | Πολιτική
Η αντιπολίτευση... ζυγίζει τη Σακελλαροπούλου- Τι θα πράξουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την απόφασή του να προτείνει την Αικατερίνα Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας προκάλεσε "πονοκεφάλους" στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ημέρα αποφάσεων η Πέμπτη για ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση. Μόνο σίγουρο "όχι" από το ΚΚΕ, το οποίο αναμένεται να ακολουθήσει και το ΜέΡΑ25.

Ο Πρωθυπουργός είχε επισημάνει σε πρόσφατη συνέντευξή του πως κανένα κόμμα δεν θα είναι εύκολο να απορρίψει την πρόταση που θα καταθέσει για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Κοινώς "...μία πρόταση που δεν θα μπορεί κανείς να αρνηθεί", τουλάχιστον όχι χωρίς να το καλοσκεφτεί. Φαίνεται πως η ατάκα του αυτή είχε όντως βάση.

Ο κ. Μητσοτάκης στοχεύει με την πρότασή του σε διευρυμένη πλειοψηφία, κυρίως με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ και είναι εξαιρετικά πιθανό να τα καταφέρει. Ο ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύεται να απορρίψει την υποψηφιότητα της κας Σακελλαροπούλου και δεν αποκλείεται να την υπερψηφίσει, ενώ το ίδιο ισχύει με το ΚΙΝΑΛ.

Το πρώτο σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ

Για να ξεκινήσουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, στο πρώτο του σχόλιο μετά το διάγγελμα κριτίκαρε τρόπο της ανακοίνωσης και κυρίως το... timing που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά δεν απέρριψε την υποψηφιότητα της Προέδρου του ΣτΕ.«Σε αντίθεση με την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτακη που λειτούργησε εξαρχής με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης και ευτέλισε το θεσμό του ΠτΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε το ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ με όρους σοβαρότητας και θεσμικής υπευθυνότητας», ανέφεραν πηγές  της Κουμουνδρουρου και σημείωναν: «Αυτό θα πράξουμε και τώρα, σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτακη που ανακοίνωσε σήμερα την επιλογή του για αντίπερισπασμο στο φιάσκο με το Λιβυκό και το μεταναστευτικό . Θα συγκληθουν τα όργανα του κόμματος και στη συνέχεια ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα ανακοινώσει την στάση του κόμματος στο ζήτημα» . 

Προς το "ναι" για τρεις λόγους

Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση. Κριτικάρει τον Πρωθυπουργό, αλλά αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να στηρίξει την πρότασή του στη Βουλή. Το Reporter καταγράφει ξεκάθαρες τάσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύουν ότι το κόμμα πρέπει να πει "ναι" στην κα. Σακελλαροπούλου. Για τρεις βασικούς λόγους: Πρώτον, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση είχε ορίσει την κα. Σακελλαροπούλου Πρόεδρο του ΣτΕ, δεύτερον γιατί είναι γυναίκα και τρίτον γιατί είναι δύσκολο να βρει να προτείνει δικό του υποψήφιο, από τη στιγμή που δεν πρόκειται να δεχθεί κάτι τέτοιο ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Τι θα κάνει το ΚΙΝΑΛ

Προς το "ναι" τάσσεται σύμφωνα με πληροφορίες και το ΚΙΝΑΛ. Στελέχη του κόμματος με τα οποία επικοινώνησε το Reporter εκφράζουν θετική στάση, ωστόσο, οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σε κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ στις 15.00 το μεσημέρι της Πέμπτης.

Σίγουρο "όχι" μόνο το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ από τη μεριά του σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, «ποτέ δεν έχει επικεντρώσει - ούτε τώρα επικεντρώνει - στο πρόσωπο το οποίο κάθε φορά προτείνεται να εκλεγεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

«Τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας τον κρίνουμε αποκλειστικά με βάση το ρόλο και τις αρμοδιότητες του θεσμού, που είναι αυτές του θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και της επικύρωσης των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης» τονίζει, επίσης το ΚΚΕ, προσθέτοντας «το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, με την πρόταση του πρωθυπουργού για την υποψηφιότητα της κας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Η Ελληνική Λύση καταγγέλλει "αριστεροφοβία" της ΝΔ, αλλά...

Στις 7.00 το απόγευμα της Πέμπτης θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ελληνικής Λύσης, προκειμένου να αποφασίσει ποια στάση θα κρατήσει απέναντι στην πρόταση Μητσοτάκη να είναι η κα. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδας. Ο Κυριάκος Βελόπουλος εξέφρασε βέβαια τις επιφυλάξεις του σε μία πρώτη αντίδραση, αλλά δεν προεξόφλησε τη στάση του κόμματός του. Συγκεκριμένα, τόνισε: «Όταν, κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος του κόμματος κ. Κυριάκος Βελόπουλος είπε πως το όνομα του υποψηφίου προέδρου θα είναι έκπληξη, όλοι χαρακτήριζαν την δήλωση "ό,τι νά ΄ναι"!

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου αποδεικνύει την "αριστεροφοβία" της ΝΔ! Μία ερώτηση. Ποιος την γνωρίζει στον πλανήτη, ώστε να ληφθεί υπ' όψιν η άποψή της στα διεθνή θέματα;

Δεν αναφερόμαστε στο πρόσωπο της κ. Σακελλαροπούλου, η οποία είναι αξιοσέβαστη αλλά δεν γνωρίζουμε αν είναι κατάλληλη για Πρόεδρος της Δημοκρατίας! Θα συσκεφθούν τα όργανα του κόμματος και θα αποφασίσουμε σύντομα, αφού "ζυγίσουμε" το εθνικό και όχι το κομματικό συμφέρον».

Το απόγευμα θα τοποθετηθεί το ΜέΡΑ 25 

Προς το "όχι" μαζί με το ΚΚΕ και σε κατάθεση δικής του συμβολικής πρότασης για την Προεδρία της Δημοκρατίας προσανατολίζεται σε πρώτη φάση το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, ωστόσο, επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν όπως σημειώνουν πηγές του κόμματος, μετά τη διευρυμένη σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας, το απόγευμα της Πέμπτης.
 
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Τελευταία τροποποίηση στις 01:25 - 16 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.