ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: «Πόρτα» στον Παπαδημούλη, για τον Μαργαρίτη Σχοινά!

11:27 - 16 Ιαν 2020 | Πολιτική
Κομισιόν: «Πόρτα» στον Παπαδημούλη, για τον Μαργαρίτη Σχοινά!
Για μία ακόμη φορά, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, πιάστηκε «αδιάβαστος από την Κομισιόν και την Πρόεδρό της Von der Leyen που, με γραπτή της απάντηση, τον έβαλε κυριολεκτικά στην «θέση» του.

Από τις 2 Δεκεμβρίου 2019, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, με γραπτή του ερώτηση, επιχείρησε ν’ αποσπάσει από την Κομισιόν δηλώσεις κατά του Επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά, επειδή παραβρέθηκε, ως ομιλητής, στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι:

«Κατά την ομιλία του (σ.σ του Επιτρόπου Σχοινά) , προέβη σε σαφείς δηλώσεις υποστήριξης του κυβερνώντος κόμματος, ενώ καταφέρθηκε με βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον της προηγούμενης Κυβέρνησης με Πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι η ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ τέθηκε σε κίνδυνο «εξαιτίας κάποιων μαθητευόμενων μάγων που θέλησαν να κτίσουν καριέρες στις πλάτες των Ελλήνων, και μάλιστα των πιο αδύναμων Ελλήνων, που υποτίθεται ότι εξέφραζαν». Συνέχισε δε, κάνοντας λόγο για «5ετή επέλαση των λαϊκιστών».

Μάλιστα, με σχετική ανάρτησή του, δήλωσε ότι, προφανώς με την παρούσα κυβέρνηση και όχι με την προηγούμενη, «Η Ελλάδα ξαναβρίσκει τον δρόμο της σοβαρότητας, της σταθερότητας, του ευρωπαϊκού ορθού λόγου και της χρηστής διακυβέρνησης»

Ζητούσε δε από την Κομισιόν να «αξιολογήσει» (sic) δηλώσεις του και να λάβει μέτρα για την αποκατάσταση και μελλοντική εξασφάλιση της πολιτικής ουδετερότητας τόσο του Αντιπροέδρου κ. Σχοινά όσο και του συνόλου των μελών της Επιτροπής.

Mε χθεσινή της, γραπτή απάντηση, η Πρόεδρος της Κομισιόν, «υπενθυμίζει» στον ευρωβουλευτή του Σύριζα ότι, σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 1 του κώδικα δεοντολογίας για τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα μέλη της Επιτροπής μπορούν να συμμετέχουν στην εθνική πολιτική ζωή ως μέλη εθνικών πολιτικών κομμάτων» καθώς και ότι «Η ομιλία του αντιπροέδρου κ. Σχοινά στο συνέδριο του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας δεν πρέπει να εκληφθεί ως παρέμβαση της Επιτροπής στην ελληνική πολιτική ζωή, αλλά ως προσωπική άποψη που καλύπτεται από το άρθρο 9 παράγραφος 3 δεύτερο εδάφιο του Κώδικα Δεοντολογίας»

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Προέδρου της Κομισιόν, πού άφησε «κόκκαλο» τον Παπαδημούλη:

Απάντηση της προέδρου von der Leyen εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (15.1.2020)

«Σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 1 του κώδικα δεοντολογίας για τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα μέλη της Επιτροπής μπορούν να συμμετέχουν στην εθνική πολιτική ζωή ως μέλη εθνικών πολιτικών κομμάτων, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό δεν υπονομεύει τη διαθεσιμότητά τους για υπηρεσία στην Επιτροπή και την προτεραιότητα που δίνεται στα καθήκοντα που έχουν απέναντι στην Επιτροπή έναντι της κομματικής τους δέσμευσης.

Η ομιλία του αντιπροέδρου κ. Σχοινά στο συνέδριο του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία αναφέρεται ο κ. βουλευτής, πρέπει να εξεταστεί υπό το πρίσμα της προαναφερθείσας διάταξης. Δεν πρέπει να εκληφθεί ως παρέμβαση της Επιτροπής στην ελληνική πολιτική ζωή, αλλά ως προσωπική άποψη που καλύπτεται από το άρθρο 9 παράγραφος 3 δεύτερο εδάφιο του Κώδικα Δεοντολογίας.»

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 11:29 - 16 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.