ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στόχος οι 266 ψήφοι για Σακελλαροπούλου-Στις 22/1 η πρώτη ψηφοφορία

11:49 - 16 Ιαν 2020 | Πολιτική
Στόχος οι 266 ψήφοι για Σακελλαροπούλου-Στις 22/1 η πρώτη ψηφοφορία
Με διαδικασίες εξπρές προγραμματίζει η κυβέρνηση την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με την πρώτη ψηφοφορία να ορίζεται για την ερχόμενη Τετάρτη 22 Ιανουαρίου.

Η επίσπευση ανακοίνωσης του ονόματος, που αρχικά αναμενόταν την επόμενη εβδομάδα, "τρέχει" και τη διαδικασία εκλογής, η οποία θα ξεκινήσει στις 22 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί το αργότερο στις 16 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, η κυβέρνηση εκτιμά πως δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε εκεί. Θέτει μάλιστα ως στόχο τις 266 ψήφους απο την πρώτη ψηφοφορία, εκτιμώντας πως η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρόσωπο της κας. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου μπορεί να... σπάσει τα κοντέρ.

Η εκλογική διαδικασία

Βάσει του αναθεωρημένου άρθρου 32 του Συντάγματος, η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας δεν συνδέεται πλέον με τη διάλυση της Βουλής. H εκλογή γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση. Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών.

Η πρώτη ψηφοφορία θα γίνει όπως ανακοινώθηκε την ερχόμενη Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου. Στην πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 200 ψήφοι για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση εκτιμά ότι ο στόχος θα επιτευχθεί. Αυτό θα φανεί βέβαια τις επόμενες ώρες, όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που συνεδριάζουν για το τι θα πράξουν, ανοίξουν τα χαρτιά τους.

Αν πάντως δεν επιτευχθεί ο στόχος των 200 ψήφων, η κοινοβουλευτική διαδικασία έχει ως εξής:

Η δεύτερη ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιανουαρίου και απαιτούνται επίσης 200 ψήφοι για την εκλογή Προέδρου.

Η τρίτη ψηφοφορία, αν απαιτηθεί θα πραγματοποιηθεί στις 3 Φεβρουαρίου, και εκεί απαιτούνται 180 ψήφοι, η τέταρτη ψηφοφορία με εκλογή με 151 ψήφους θα πραγματοποιηθεί -αν χρειαστεί- στις 9 Φεβρουαρίου και η πέμπτη και τελευταία, όπου Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία θα πραγματοποιηθεί στις 16 Φεβρουαρίου.
 
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
 
Διαβάστε επίσης
Τελευταία τροποποίηση στις 12:48 - 16 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.