ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι...«Ναι» για τη Σακελλαροπούλου-Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη

15:11 - 16 Ιαν 2020 | Πολιτική
Από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι...«Ναι» για τη Σακελλαροπούλου-Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη
Την απόφαση να στηρίξει την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το μεσημέρι της Πέμπτης, έπειτα από συνεδρίαση των οργάνων του κόμματος.

Στην Κουμουνδούρου υπήρξαν από νωρίς το πρωί της Πέμπτης συσκέψεις, στις οποίες συμμετείχε και το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Οι... ζυμώσεις και οι προτάσεις συζητήθηκαν για ώρες, αλλά τελικά επικράτησε η τάση που πίστευε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πει «ναι» στην Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. 

Στο Reporter επισημάναμε έγκαιρα πως εντός ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχούσε εξ αρχής αυτή η άποψη για τρεις κυρίως λόγους:

Πρώτον, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση είχε ορίσει την κα. Σακελλαροπούλου Πρόεδρο του ΣτΕ, δεύτερον γιατί είναι γυναίκα και προέρχεται από τον προοδευτικό χώρο και τρίτον γιατί είναι δύσκολο να βρει να προτείνει δικό του υποψήφιο, από τη στιγμή που δεν πρόκειται να δεχθεί κάτι τέτοιο ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Συνεπώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είχε σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή απέναντι στην κυβέρνηση και τη ΝΔ, κάτι που θα φαινόταν σε επικοινωνιακό επίπεδο. Στις πολιτικές αντιπαραθέσεις στα κανάλια, αλλά και στο κοινοβούλιο.

Το "ναι" του Τσίπρα με σφοδρή επίθεση στον Μητσοτάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε τις παραπάνω πληροφορίες ανακοινώνοντας το μεσημέρι της Πέμπτης την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει την υποψηφιότητα της κας. Σακελλαροπούλου, εξαπολύοντας ωστόσο παράλληλα σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι βάζει την επικοινωνία πάνω από την ουσία και ότι επέλεξε να ανακοινώσει την υποψηφιότητα της κας. Σακελλαροπούλου σε μία στιγμή που δυσκολεύεται να διαχειριστεί κρίσιμα εθνικά θέματα, όπως τα ελληνοτουρκικά και το προσφυγικό.

Πάει για 266 "ναι"

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφασίζει λοιπόν να αποδεχθεί την πρόταση της κας. Σακελλαροπούλου, ενόψει της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που αναμένεται να ξεκινήσει πολύ σύντομα. Η πρώτη ψηφοφορία, στην οποία απαιτούνται 200 ψήφοι για την εκλογή της, θα διεξαχθεί, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου την ερχόμενη Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου.

Σημειώστε πάντως πως πιθανότατα δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, ώστε όσοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμούν να υπερψηφίσουν την υποψηφιότητα της κας. Σακελλαροπούλου, να το πράξουν χωρίς... κυρώσεις.

Πιθανότατα, αντίστοιχη θέση να πάρει και το ΚΙΝΑΛ, με την κα. Σακελλαροπούλου να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να πάρει 266 ψήφους.

Καθαρό "όχι" έχει εκφράσει από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ, ενώ άγνωστο παραμένει για την ώρα τι θα πράξουν Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, για διαφορετικούς φυσικά λόγους.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 15:39 - 16 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.