ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Μεγάλος Συνασπισμός» για τη Σακελλαροπούλου- Εκλογή από την πρώτη ψηφοφορία

17:27 - 16 Ιαν 2020 | Πολιτική
«Μεγάλος Συνασπισμός» για τη Σακελλαροπούλου- Εκλογή από την πρώτη ψηφοφορία
Με αυξημένη πλειοψηφία 266 ψήφων αναμένεται να εκλεγεί από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία η υποψήφια πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ συντάσσονται και αναμένεται να ψηφίσουν μαζί την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο στην Ιστορία της ελληνικής Δημοκρατίας.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία εκλογής της κας Σακελλαροπούλου ουσιαστικά θα αρχίσει και θα τελειώσει στις 22 Ιανουαρίου, που έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί η πρώτη ψηφοφορία.

Από τη στιγμή που θα υπερψηφίσουν οι βουλευτές ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, ο στόχος των 200 ψήφων που απαιτούνται στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, θα υπερκαλυφθεί και η κα. Σακελλαροπούλου, θα εκλεγεί… με τη μία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να αιφνιδιάσει τα υπόλοιπα κόμματα και να ανακοινώσει την Τετάρτη με διάγγελμά του την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, της πρώτης γυναίκας Προέδρου του ΣτΕ, που θα γίνει και η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε «ναι», αφού πρώτα συνεδρίασαν τα όργανά του, με τον Αλέξη Τσίπρα να επιτίθεται πάντως στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως βάζει την «επικοινωνία» πάνω από την «ουσία». Κατηγόρησε μάλιστα ότι εκμεταλλεύεται το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και την κα. Σακελλαροπούλου για να καλύψει τα προβλήματα της κυβέρνησης στη διαχείριση κρίσιμων θεμάτων, όπως τα ελληνοτουρκικά και το προσφυγικό.

Τον ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε το ΚΙΝΑΛ, που επίσης μετά από συνεδρίαση των οργάνων του αποφάσισε να στηρίξει την υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου.

Δεν θα σπάσει το ρεκόρ του Παπούλια

Συνεπώς, η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί με 266 ψήφους (από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ), καθώς το ΚΚΕ λέει «όχι», ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξουν Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Ο αριθμός 266 είναι ασφαλώς μεγάλος, αλλά -αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη από Ελληνική Λύση ή ΜέΡΑ25- η κα. Σακελλαροπούλου δεν θα σπάσει το ρεκόρ ψήφων, το οποίο διατηρεί ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας που είχε εκλεγεί με 279 ψήφους το 2005. Επίσης, ο Κωστής Στεφανόπουλος το 2000 είχε εκλεγεί με 269 ψήφους.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 17:33 - 16 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.