ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Υπενθύμιση» Δένδια στη Γερμανία: Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

13:28 - 17 Ιαν 2020 | Πολιτική
«Υπενθύμιση» Δένδια στη Γερμανία: Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης
"Υπενθύμιση" στη Γερμανία πως η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης έκανε ο Νίκος Δένδιας στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος έφτασε αιφνιδιαστικά το βράδυ της Πέμπτης στην Ελλάδα.
«Περιμένουμε σαν Ευρωπαίοι, από τη Γερμανία να επιβάλει την Ευρωπαϊκή θέση στη διαδικασία του Βερολίνου», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση ενενήντα λεπτών που είχε με τον Λίβυο στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. «Περιμένουμε από τη Γερμανία την οικοδέσποινα χώρα να αποτελέσει τον θεματοφύλακα των θεμάτων», τόνισε.
 
Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως η Ευρωπαϊκή θέση είναι ξεκάθαρη και δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
 
Τη θέση αυτή εξέφρασε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε το μεσημέρι της Παρασκευής με την Άνγκελα Μέρκελ. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε στη Γερμανίδα Καγκελάριο πως οποιαδήποτε πολιτική λύση στη Λιβύη δεν ακυρώνει το Μνημόνιο Άγκυρας- Τρίπολης, θα βρεθεί αντιμέτωπη με βέτο από τη μεριά της Ελλάδας.
 
Όσον αφορά στη Διάσκεψη της Λιβύης και τις προσπάθειες για εκεχειρία στη χώρα, ο κ. Δένδιας είπε πως ζήτησε από τον στρατάρχη Χαφτάρ να μεταβεί με πνεύμα συνεννόησης στη γερμανική πρωτεύουσα:

«Ζητήσαμε από τον στρατάρχη Χάφταρ να συμμετάσχει εποικοδομητικά στη διάσκεψη του Βερολίνου», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών και είπε πως ο κ. Χαφτάρ τον διαβεβαίωσε πως είναι θετικός στην εξεύρεση μίας ειρηνικής λύσης.
 
Ο Νίκος Δένδιας είπε ότι του μετέφερε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη. Θέλουμε η Λιβύη να είναι μια σύγχρονη χώρα».
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.