ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέες συνομιλίες Μητσοτάκη με Κομισιόν και ΕΕ για τη Λιβύη

15:38 - 18 Ιαν 2020 | Πολιτική
Νέες συνομιλίες Μητσοτάκη με Κομισιόν και ΕΕ για τη Λιβύη
Εκτενή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε το μεσημέρι του Σαββάτου ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού, στη συνομιλία, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του κ. Μισέλ, συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα θέματα που αφορούν την Ελλάδα με αιχμή τη συμπεριφορά της Τουρκίας, τη Λιβύη και τη Διάσκεψη του Βερολίνου. Στη διάρκεια της συνομιλίας επαναβεβαιώθηκε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ο θεματοφύλακας του πλαισίου των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12-13 Δεκεμβρίου 2019.

Ακολούθως, ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία όπως και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι παρούσα στη συνεδρίαση της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Στην επικοινωνία αυτή επιβεβαιώθηκε επίσης η υπεράσπιση του πλαισίου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η έκφραση των θέσεων της Ελλάδας δια των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Διάσκεψη του Βερολίνου, που διεξάγεται την Κυριακή.

Ανάλογη επικοινωνία είχε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τους ομολόγους του από Γαλλία και ΗΑΕ, Ζαν-Υβ Λε Ντριάν και Σεΐχη Abdullah Bin Zayed Al Nahyan, με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Λιβύη ενόψει της επικείμενης διάσκεψης του Βερολίνου.

Οι προσδοκίες της κυβέρνησης από τη Διάσκεψη του Βερολίνου

«Δεν κρατάμε τεράστιο καλάθι. Είναι μια φάση το Βερολίνο. Δεν περιμένουμε το τέλος. Περιμένουμε να υπάρξει μια ανακωχή και την ακύρωση των μηνομονίων που είναι η ομπρέλα της ξένης παρέμβασης στη λιβυκή κρίση. Προς αυτήν την κατεύθυνση ενθαρρύναμε τον στρατάρχη Χάφταρ...», δήλωσε χθες στην ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, δίνοντας το στίγμα των προσδοκιών της ελληνικής πλευράς.

O κ. Μητσοτάκης, ως μια κίνηση πολιτικού αντιπερισπασμού και προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα στη συνάντηση κορυφής που γίνεται «και για εμάς, χωρίς εμάς», πέραν της χθεσινής επίσκεψης του Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα, έχει στείλει επιστολές στους ευρωπαίους ομολόγους του, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογραμμίζοντας την υποχρέωση όλων να καταγγείλουν τα παράνομα και άκυρα «μνημόνια» Τουρκίας - Λιβύης.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός μίλησε χθες, επί μακρόν μάλιστα, με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, εκφράζοντας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου, καθώς και την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη.

Διαβάστε επίσης:

Διάσκεψη Βερολίνου: Οι προσκλήσεις έγιναν σε συνεργασία με τον ΟΗΕ

Τελευταία τροποποίηση στις 16:33 - 18 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.