ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα σαμποτάρει τις προσπάθειες για ειρήνη στη Λιβύη

22:59 - 18 Ιαν 2020 | Πολιτική
Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα σαμποτάρει τις προσπάθειες για ειρήνη στη Λιβύη
Δυσαρεστημένη και ενοχλημένη δείχνει να είναι η κυβέρνηση της Τουρκίας λόγω της επίσκεψης του στρατάρχη, Χαλίφα Χαφτάρ, στην Ελλάδα, όπου συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εντός ολίγων ωρών αναμένεται η Διάσκεψη στο Βερολίνο για τη Λιβύη, όπου δεν θα συμμετάσχει η Ελλάδα, με τη Γερμανία να ξεκαθαρίζει ότι δε θα βρίσκεται στην ατζέντα το μνημόνιο Άγκυρας - Τρίπολης για τις θαλάσσιες ζώνες, γεγονός που οδηγεί την τουρκική πλευρά σε μπαράζ προκλητικών δηλώσεων.

Ειδικότερα, επίθεση κατά του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, και της ελληνικής κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας πως η παρουσία του Λίβυου στρατάρχη, Χαλίφα Χάφταρ, στην Αθήνα και οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού υπονομεύουν τις προσπάθειες για ειρήνη στη Λιβύη.

«Προσκαλώντας τον Χάφταρ στην Ελλάδα και αναδεικνύοντας την ελληνική εθνική ατζέντα, οι Έλληνες σαμποτάρουν τις προσπάθειες για την ειρήνη στην Λιβύη. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους Έλληνες φίλους μας ότι αυτές οι άκαρπες προσπάθειες είναι μάταιες», ανέφερε ο Τσαβούσογλου σε μήνυμα στο Twitter.

 

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προέβη σε νέες προκλητικές δηλώσεις. Συγκεκριμένα σε ομιλία του, κατά τη διάρκεια εγκαινίων του μετρό στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν ανέφερε πως «η Τουρκία θα παραμείνει στη Λιβύη, μέχρι να εδραιωθούν τα δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο και μέχρι να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της νόμιμης κυβέρνησης του λαού της Λιβύης με τον οποίο έχουμε σχέσεις 500 ετών».

Επιπλέον, ο Ερντογάν απείλησε την Ευρωπαϊκή Ένωση πως αν δεν στηρίξει τον πρωθυπουργό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ, τότε θα έχει σημαντικά προβλήματα, δείχνοντας μεταναστευτικό και τρομοκρατία.

«Τρομοκρατικές οργανώσεις όπως ο ISIS και η Αλ Κάιντα, που χάνουν στρατιωτικά σε Συρία και Ιράκ, θα βρουν γόνιμο έδαφος για να επιστρέψουν» πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Η Ε.Ε. πρέπει να δείξει στον κόσμο ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη διεθνή αρένα».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.