ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανοιχτό σε διαπραγματεύσεις το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα

12:46 - 20 Ιαν 2020 | Πολιτική
Ανοιχτό σε διαπραγματεύσεις το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα
Το Ιράν δεν έχει κλείσει «την πόρτα στις διαπραγματεύσεις» για το πυρηνικό του πρόγραμμα, διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί, στον απόηχο της νέας έντασης με τις παγκόσμιες δυνάμεις η οποία κλιμακώθηκε με την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία και στη συνέχεια της σταδιακής αποδέσμευσης της Τεχεράνης.

Οποιαδήποτε περαιτέρω κίνηση της Τεχεράνης προς την αποδέσμευσή της από τη συμφωνία θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες των άλλων χωρών.

Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία έθεσαν την προηγούμενη εβδομάδα σε εφαρμογή τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών που προβλέπεται στη συμφωνία, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε επαναφορά των κυρώσεων του ΟΗΕ εναντίον του Ιράν.

«Η Τεχεράνη παραμένει στη συμφωνία. Οι ισχυρισμοί των ευρωπαϊκών δυνάμεων περί παραβιάσεων της συμφωνίας από το Ιράν είναι αβάσιμοι», τόνισε ο Μουσαβί κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου επισημαίνοντας ότι «η πόρτα των διαπραγματεύσεων» δεν έχει κλείσει.

«Αν το Ιράν περιορίσει περαιτέρω τις δεσμεύσεις του βάσει της πυρηνικής συμφωνίας, θα εξαρτηθεί από τις άλλες πλευρές και από το αν διασφαλίζονται τα συμφέροντά του βάσει της συμφωνίας», πρόσθεσε μεταθέτοντας τις ευθύνες στις μεγάλες δυνάμεις. Ο Μουσαβί επανέλαβε επίσης ότι η Τεχεράνη απορρίπτει μια «συμφωνία του Τραμπ», μία πρόταση την οποία έκανε την περασμένη εβδομάδα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.