ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιστολή στήριξης Πομπέο στην Ελλάδα

14:15 - 21 Ιαν 2020 | Πολιτική
Επιστολή στήριξης Πομπέο στην Ελλάδα
Επιστολή στήριξης προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ανέφερε σε δήλωση του από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας υπενθύμισε στα μέλη της επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής, κατά τη συζήτηση του πρωτοκόλλου αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, τις θετικές δηλώσεις των ΗΠΑ με τις οποίες εκφράζουν την στήριξη της Ελλάδας, τονίζοντας πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέλαβε από τον κ. Πομπέο σήμερα μια επιστολή».

Στην επιστολή αναφέρεται πως η σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ είναι «εξαιρετική» και επισημαίνεται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «διατηρούν την προσήλωσή τους στην διατήρηση της ευημερίας και της ασφάλειας και της δημοκρατίας της Ελλάδας».

Μάλιστα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ αποκάλυψε πως η εν λόγω επιστολή αναφέρει ότι «όποιος έχει διαφορές οφείλει να τις επιλύει με ειρηνικά μέσα».

Την αποστολή της επιστολής επιβεβαίωσε λίγο αργότερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ «μιλούν για υποχρέωση επίλυσης διαφορών με ειρηνικά μέσα και αποφυγή προκλητικών ενεργειών».

Παράλληλα, στην επιστολή οι ΗΠΑ εκφράζουν την προσήλωση τους «στην διατήρηση της ευημερίας, της δημοκρατίας και της ασφάλειας στην Ελλάδα». «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τα παραπάνω στοιχεία», εξηγεί χαρακτηριστικά στο κείμενο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα ως σύμμαχο - κλειδί και ως κρίσιμο παίχτη στην ανατολική Μεσόγειο» και συμπλήρωσε ότι «Είναι σαφές ότι η επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, επιβεβαιώνει ότι οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Είναι ταυτόχρονα μια αποστομωτική απάντηση σε αυτούς που βιάστηκαν να απαξιώσουν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον πριν από δύο εβδομάδες».

Πρόκειται για την πρώτη φορά που έρχεται επιστολή μετά από το 1975 και εκείνη του Χένρι Κίσιγκερ στον τότε Έλληνα ομόλογό του Δημήτρη Μπίτσιο.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:43 - 21 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.