ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Δεν βλέπουμε ούτε ανάπτυξη στο 4%, ούτε καταιγίδα επενδύσεων

15:59 - 21 Ιαν 2020 | Πολιτική
Τσίπρας: Δεν βλέπουμε ούτε ανάπτυξη στο 4%, ούτε καταιγίδα επενδύσεων
Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε την Τρίτη και επίσημα τη... γραμμή στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να υπερψηφίσουν την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Στην ομιλία του στην ΚΟ του κόμματος, ωστόσο, ο πρώην Πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ιδιαίτερα με αφορμή τα εθνικά θέματα. Δεν έλειψε και η κριτική για την οικονομία, αλλά και το θέμα της διαχείρισης των Πνευματικών Δικαιωμάτων των Καλλιτεχνών που ξαναβγήκε στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Τσίρπας έκανε λόγο για «καθαρή θέση χωρίς ναι μεν αλλά» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ομόφωνα ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει υπέρ της κ. Σακελλαροπούλου και θα στηρίξει την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να «πετύχει στα καθήκοντά της». «Γιατί εμείς δεν υποτάσσουμε τη δημοκρατία και το αύριο της χώρας σε μικροκομματικά παιγνίδια και επικοινωνιακές φούσκες», τόνισε με... νόημα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για τον εκλογικό νόμο, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι τον αλλάζει «γιατί πιστεύει ότι έτσι θα ευνοήσει τον ίδιο και το κόμμα του. Με περίσσευμα αλαζονείας θεωρεί ότι επειδή κέρδισε μία φορά τις εκλογές, βασισμένος στη πολιτική απάτη και στη διαστρέβλωση, θα τις κερδίσει ξανά και ξανά με τον ίδιο τρόπο».

«Σκάβοντας όμως το λάκκο της απλής αναλογικής, παραβλέπει τη μεγάλη πιθανότητα να πέσει μέσα ο ίδιος στο λάκκο που αυτός έσκαψε. Θα του συνιστούσα να μη προτρέχει. Γιατί επόμενες εκλογές με απλή αναλογική μπορούν να δώσουν κυβερνητική λύση. Απλά αυτή δε θα τον περιλαμβάνει, γιατί πρέπει να είναι -και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να είναι- προοδευτική και δημοκρατική λύση», τόνισε ακόμα.

Εξωτερική πολιτική και εθνικά θέματα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε εκτενώς στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι η χώρα δεν πάει καθόλου καλά.

«Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον είχε ως αποτέλεσμα όχι κάποια εθνικά κέρδη, που όλοι προσδοκούσαν, αλλά εθνική ζημιά. Αντί για στήριξη των ελληνικών θέσεων, γίναμε θεατές μιας ταπεινωτικής για την ίδια τη χώρα συμπεριφοράς. Και σχεδόν μιας άμεσης στήριξης του επικίνδυνου γείτονα» υπογράμμισε.

Ο Αλ. Τσίπρας επικαλέστηκε δημοσκόπηση που δείχνει, σε σχέση με το 2019, πόσο σήμερα ένα μεγάλο μέρος των πολιτών έχει καταβληθεί από τα αισθήματα του φόβου, της οργής και την ντροπής. «Και νομίζω ότι είναι αυτό ακριβώς το συναίσθημα που προκαλεί η δήλωση μπροστά σε έναν Αμερικανό Πρόεδρο που φέρεται με απίστευτη αγένεια στον Έλληνα πρωθυπουργό, ότι η Ελλάδα είναι ένας προβλέψιμος σύμμαχος. Ντροπή όχι για τη στάση όχι του συμμάχου, αλλά για τη στάση του πολιτευτή της δεκαετίας του πενήντα που επέλεξε». Και αν όχι φόβο, τουλάχιστον ανησυχία αισθανθήκαμε όταν διαβάσαμε τη δήλωση Μητσοτάκη για την υπόθεση Σουλεϊμανί».

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην ηχηρή απουσία της χώρας μας από τη διάσκεψη στο Βερολίνο για τη Λιβύη. «Σήμερα η Ελλάδα είναι απούσα από μια διάσκεψη που δεν αφορά απλά τη γειτονιά της αλλά την ίδια. Τα ίδια τα κυριαρχικά της δικαιώματα που από τη παράνομη συμφωνία Τουρκίας – Λιβυής παραβιάζονται βάναυσα. Όμως η Ελλάδα ήταν απούσα Γιατί η στρατηγική του προβλέψιμου σύμμαχου που ακολουθεί ο κος Μητσοτάκης την έχει μετατρέψει σε μια χώρα για την οποία άλλοι αποφασίζουν γι’ αυτή, χωρίς αυτή».

"Δεν βλέπουμε ούτε ανάπτυξη στο 4%, ούτε καταιγίδα επενδύσεων"

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά ούτε στο εσωτερικό της χώρας. «Μέχρι στιγμής λοιπόν δε βλέπουμε ούτε ανάπτυξη στο 4%, ούτε καταιγίδα επενδύσεων, ούτε καν μπουλντόζες στο Ελληνικό δε βλέπουμε, ούτε καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, ούτε αύξηση του βασικού μισθού, ούτε κανέναν ασφαλιστικό παράδεισος για ελεύθερους επαγγελματίες».

«Αντιθέτως βλέπουμε κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, επιστροφή στην εργασιακή ζούγκλα, συρρίκνωση των αμοιβών, μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα με την διακριτική συμφωνία της κυβέρνησης, βλέπουμε αυξήσεις περίπου 20% στις ασφαλιστικές εισφορές. Και κατάργηση της 13ής σύνταξης» σημείωσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.