ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕIU: «Ελαττωματική» Δημοκρατία στην Ελλάδα- «Υβριδικό» καθεστώς στην Τουρκία

00:41 - 23 Ιαν 2020 | Πολιτική
ΕIU: «Ελαττωματική» Δημοκρατία στην Ελλάδα- «Υβριδικό» καθεστώς στην Τουρκία
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εξελέγη την Τετάρτη Πρόεδρος μίας «ελαττωματικής δημοκρατίας», σύμφωνα με την ετήσια έκθεση «Δείκτης Δημοκρατίας» (Democracy Index), που δημοσιεύει το Economist Intelligence Unit (EUI).

Ο «Δείκτης Δημοκρατίας» καταρτίζεται από τις επιδόσεις σε πέντε επιμέρους τομείς: Την εκλογική διαδικασία, τη λειτουργία της κυβέρνησης, τη συμμετοχή στα κοινά, την πολιτική κουλτούρα και τις ατομικές ελευθερίες.

Με σκορ 7.43 η Ελλάδα βρίσκεται στην 39η θέση παγκοσμίως, κάτω από τη Λετονία (7.49) και πάνω από τη Νότια Αφρική (7.24). 

Ανάμεσα στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης η Ελλάδα βρίσκεται στην 20η θέση και ξεπερνάει μόνο την Τουρκία, που χαρακτηρίζεται ως "υβριδικό καθεστώς".

Η Ελλάδα κατατάσσεται στις «ελαττωματικές δημοκρατίες», μαζί με τη Μάλτα, το Βέλγιο, την Κύπρο και την Ιταλία.

democracy

Η χαμηλή βαθμολογία της χώρας μας οφείλεται στις χαμηλές επιδόσεις σε επιμέρους κατηγορίες, όπως η λειτουργία της κυβέρνησης, όπου το σκορ είναι κάτω του μέσου όρου(4,86). Προβλήματα εντοπίζονται και στην πολιτική συμμετοχή, ενώ διαπιστώνεται υστέρηση σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και στις ελευθερίες των πολιτών. 

Το 2019, δύο χώρες –η Γαλλία και η Πορτογαλία- ανέβηκαν κατηγορία από τις ελαττωματικές στις πλήρεις δημοκρατίες, ενώ η Μάλτα ακολούθησε την αντίστροφη πορεία.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία του EIU, η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που έχουν βελτιώσει τις επιδόσεις τους μαζί με τη Φινλανδία, την Ιρλανδία, τις Κάτω Χώρες και την Ισπανία.

Τελευταία τροποποίηση στις 01:00 - 23 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.