ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απάντηση Παναγιωτόπουλου στον Ακάρ: Ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται

22:06 - 23 Ιαν 2020 | Πολιτική
Απάντηση Παναγιωτόπουλου στον Ακάρ: Ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται
«Ό,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται». Αυτό κατέστησε σαφές ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς σχολιάζει τη δήλωση του Τούρκου ομολόγου του, με την οποία φέρεται να ζητεί την αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νήσων.

Επιπλέον, πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επισήμαναν ότι σύμφωνα με το άρθρο 51 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, υπάρχει το δικαίωμα νόμιμης άμυνας μιας χώρας σε περίπτωση απειλής στρεφομένης κατά οιουδήποτε μέρους της Επικράτειάς της, ηπειρωτικής και νησιωτικής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συγκεκριμένη πρόνοια υποχρεώνει και νομιμοποιεί την Ελλάδα να προβεί στη λήψη όλων των αναγκαίων προληπτικών αμυντικών μέτρων, προκειμένου να προστατεύσει τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

Νωρίτερα, το ΥΠΕΞ είχε χαρακτηρίσει υποκριτική την επίκληση του Ακάρ στο Διεθνές Δίκαιο. «Είναι τουλάχιστον υποκριτικό μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν όλων των γειτονικών χωρών της, μια χώρα που απειλεί με πόλεμο γείτονα και σύμμαχό της αν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, μια χώρα που διαλαλεί ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, να επικαλείται το διεθνές δίκαιο», σημειώνει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:27 - 24 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.