ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελλάς- Γαλλία- Συμμαχία, σε επιχειρήσεις, γεωπολιτικά και οικονομία

08:59 - 29 Ιαν 2020 | Πολιτική
Ελλάς - Γαλλία - Συμμαχία σε επιχειρήσεις, γεωπολιτικά και οικονομία. Σε αυτά συνοψίζονται "εν συντομία" οι στόχοι και οι προσδοκίες του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γαλλία, όπου ασφαλώς θα συναντήσει τον Εμανουέλ Μακρόν, για δεύτερη φορά σε πέντε μήνες.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός πετάει την Τετάρτη για το Παρίσι, προκειμένου να συναντήσει τον Γάλλο Πρόεδρο και να κλείσει έναν κύκλο σημαντικών διεθνών επαφών που είχε στη διάρκεια του πρώτου μήνα του 2020.

Υπενθυμίζουμε πως ο Ιανουάριος περιλάμβανε το ταξίδι στις ΗΠΑ και τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ενώ σημαντική ήταν και η παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Νταβός, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Εκεί, θυμίζουμε πως ο κ. Μητσοτάκης εκτός από επαφές με άλλους ηγέτες, είχε την ευκαιρία να συναντήσει και «μεγάλα κεφάλια» πολυεθνικών εταιρειών και να στείλει το μήνυμα για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και στη Γαλλία, καθώς θα συναντηθεί με εκπροσώπους του γαλλικού επιχειρηματικού κόσμου στο περιθώριο του Ελληνογαλλικού forum με θέμα, «Ελλάδα, στρατηγικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται», που διοργανώνει το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Στο forum μετέχουν 70 γαλλικές επιχειρήσεις από κομβικούς τομείς όπως η ενέργεια, η άμυνα, οι υποδομές, οι εξορύξεις, ο τουρισμός, τα καταναλωτικά προϊόντα κτλ (Αlstom, ENGIE, Total, Imerys, EDF, Vinci, Groupama, Loreal κ.α).

Δεύτερο θέμα στην ατζέντα Μητσοτάκη στη Γαλλία είναι η οικονομία, με τον Πρωθυπουργό να επιδιώκει στήριξη από τον Εμανουέλ Μακρόν και τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ στο αίτημα της Ελλάδας για μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα και όχι μόνο. Εκτιμάται πως η Γαλλία θα… βάλει πλάτη σε αυτή την προσπάθεια και ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να υπάρξουν και δημόσιες τοποθετήσεις επ’ αυτού.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα ενόψει τoυ eurogroup της 16ης Μαρτίου οπότε και η έναρξη της προσπάθειας για αναθεώρηση του προγράμματος μεταμνημονιακής εποπτείας, αναζητά συμμάχους. Ειδικά η Γαλλία που και αυτή αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της θέματα με τις αντιδράσεις στην πολιτική λιτότητας θα μπορούσε να δει θετικά τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς για

-       μεταφορά υπερπλεονάσματος από ένα έτος στο επόμενο, με βάση τον μηχανισμό εξομάλυνσης (smoothing mechanism) που έχει προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση. Ουσιαστικά η κυβέρνηση επιζητεί να στηρίξει η Γαλλία το αίτημα που θα τεθεί το Μάρτιο να πηγαίνει το υπερπλεόνασμα σε στοχευμένες μειώσεις φόρων ή αυξήσεις δαπανών με βάση σχεδιασμό χωρίς τη χρονική πίεση που ισχύει σήμερα και οδηγεί σε επιδοματικές πολιτικές.

-       Την εξαίρεση 200 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν για το προσφυγικό από τις δαπάνες που προσμετρώνται στον μεταμνημονιακό υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος (μισθοδοσία αστυνομικών στα κέντρα υποδοχής, δαπάνες υγείας κτλ). Σήμερα πολλές από τις δαπάνες που γίνονται δεν αναγνωρίζονται ως συνδεόμενες με το προσφυγικό, παρά το γεγονός ότι με βάση παλιά απόφαση των εταίρων επιτρέπεται να μη λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος δαπάνες ύψους έως 0,2% του ΑΕΠ ετησίως, δηλαδή περίπου 380 εκατ. ευρώ.

Βέβαια συζήτηση αναμένεται να γίνει και για τους χαμηλότερους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα και της χρήσης των ANFAs και SMPs για επενδύσεις, ζητήματα που ακόμη είναι σε πρώιμο στάδιο.

Το τρίτο θέμα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να αναδείξει στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Γαλλία είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Εμανουέλ Μακρόν στηρίζει τις ελληνικές θέσεις, τόσο για τις ΑΟΖ, όσο και για το σύμφωνο Τουρκίας -  Λιβύης.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εκτιμά λοιπόν πως θα βρεθεί σε φιλικό έδαφος και πως θα βρει έμπρακτη στήριξη από τον Γάλλο Πρόεδρο. Στο πλαίσιο αυτό, ασφαλώς και αναζητούνται δημόσιες τοποθετήσεις στήριξης στην Ελλάδα και επίπληξης του Ερντογάν. Αυτό δηλαδή που δεν έκανε ο Τραμπ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού έχει ως εξής (ώρα Ελλάδας):

14:25 Υποδοχή του Πρωθυπουργού από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας στο Μέγαρο Élysée
14:30 Διευρυμένες συνομιλίες δύο πλευρών στο πλαίσιο γεύματος εργασίας που παραθέτει ο Γάλλος Πρόεδρος
15:30 Κατ’ ιδίαν συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Emmanuel Macron
15:45 Κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ του Γάλλου Προέδρου και του Πρωθυπουργού
16:30 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με επιχειρηματίες
20:00 Αναχώρηση Πρωθυπουργού για τις Βρυξέλλες, όπου θα έχει δείπνο εργασίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 09:19 - 29 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.