ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ένωσε» τη Βουλή το επίδομα γέννησης- Πώς θα καταβάλλεται

09:05 - 29 Ιαν 2020 | Πολιτική
«Ένωσε» τη Βουλή το επίδομα γέννησης- Πώς θα καταβάλλεται
Με ευρύτατη πλειοψηφία ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής η ρύθμιση με την οποία θεσπίζεται επίδομα γέννησης 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα.

Το άρθρο 1 του ομώνυμου νομοσχεδίου υπερψήφισαν όλα τα κόμματα, πλην του ΜέΡΑ25 που δήλωσε «παρών».

Τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου έγιναν δεκτά κατά πλειοψηφία.

Στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρακάκης είχε περιγράψει τη διαδικασία καταβολής του επιδόματος, που όπως είπε θα είναι εξαιρετικά απλή.

Οι γονείς θα πρέπει, όπως είπε, απλώς να προσέρχονται στην αντίστοιχη υπηρεσία που υπάρχει μέσα στα μαιευτήρια και να κάνουν την απαιτούμενη αίτηση για το επίδομα των 2.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε πως “η διαδικασία αρχίσει και τελειώνει στο μαιευτήριο. Από τα μέσα Φεβρουαρίου οι γονείς θα προσέρχονται στην υπηρεσία που υπάρχει μέσα στο μαιευτήριο. Όλη η διαδικασία θα διεκπεραιώνεται χωρίς να απαιτούνται ενέργειες από την πλευρά των γονέων, οι οποίοι στο τέλος θα ενημερώνονται είτε με mail είτε με sms”.

Ο υπουργός μιλώντας στη Βουλή σημείωσε ακόμα πως “το δημογραφικό είναι το νούμερο ένα εθνικό θέμα” και επεσήμανε πως “πολιτικές όπως αυτές που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου είναι στη σωστή κατεύθυνση”. Συνέχισε τονίζοντας πως στόχος είναι “να χτίσουμε ένα αποτελεσματικό κράτος” και σημείωσε πως “μέχρι σήμερα όταν γεννιέται ένα παιδί χρειάζεται σειρά δικαιολογητικών. Πολλαπλές ουρές, πολλαπλών βημάτων”. Τώρα απλοποιείται η διαδικασία και αυτό “ θα γίνει σταδιακά με τις περισσότερες αλληλεπιδράσεις των πολιτών με το κράτος”.

Η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου από τη μεριά της υπερασπίστηκε τα κριτήρια υποβολής του επιδόματος, για τα οποία δέχθηκε κριτική από κάποιες πτέρυγες της αντιπολίτευσης.

Η κ. Μιχαηλίδου απάντησε ότι «το επίδομα - το οποίο θα είναι ακατάσχετο - θα έχει οριζόντιο και σχεδόν καθολικό χαρακτήρα. Για το λόγο αυτό, τίθεται υπό δύο αυτονόητες προϋποθέσεις: α) του εισοδήματος κάτω από ένα όριο και β) της μόνιμης και νόμιμης διαμονής στη χώρα».

«Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΟΕ, το εισοδηματικό «ταβάνι» που προβλέπεται αφορά το πλέον εύπορο τμήμα του πληθυσμού της χώρας, καθώς αποκλείεται μόλις το 1% των υπόχρεων για φορολογική δήλωση», συμπλήρωσε.

Η καταβολή του επιδόματος θα γίνεται σε δύο δόσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.