ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη μάχη προστασίας της φέτας η Ασημακοπούλου

16:55 - 29 Ιαν 2020 | Πολιτική
Στη μάχη προστασίας της φέτας η Ασημακοπούλου
Γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αφορά τη «θωράκιση της γεωγραφικής ένδειξης της φέτας» στις διεθνείς αγορές, κατέθεσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή της, αφορμή για την κατάθεση της ερώτησης στάθηκε η επίσκεψη του επιτρόπου Εμπορίου, Φιλ Χόγκαν, στις ΗΠΑ, κατά την οποία ο επίτροπος συζήτησε διμερή εμπορικά θέματα με τον Αμερικανό ομόλογό του, καθώς και η πρόσφατη «συμφωνία πρώτης φάσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας», η οποία «επιτρέπει στους εμπορικούς εταίρους του Πεκίνου να προβάλλουν αντιρρήσεις ως προς τις γεωγραφικές ενδείξεις ευρωπαϊκών προϊόντων».

«Προϊόντα, όπως η φέτα, παραμένουν ευάλωτα στις διεθνείς αγορές», υποστήριξε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, αναφέροντας «περιπτώσεις που αμερικανικές εταιρίες έχουν υποβάλει ενστάσεις για τη γεωγραφική της ένδειξη».

Επίσης, η κ. Ασημακοπούλου αναφέρει ότι και η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Σιγκαπούρης αφήνει «ανοιχτά παράθυρα αμφισβήτησης των προϊόντων της ΕΕ με γεωγραφική ένδειξη».

Για τους λόγους αυτούς, η ευρωβουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του ΕΚ, ζητά από την Κομισιόν για την ενημερώσει για το «τι αντίκτυπο μπορούν να έχουν τα παραπάνω στη συμφωνία προστασίας 100 ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων μεταξύ ΕΕ και Κίνας» και σε «τι ενέργειες προτίθεται να προβεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να θωρακίσει τα προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη, όπως η φέτα, και να διασφαλίσει τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.