ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μακρόν: Καταδικάζει τις προκλήσεις της Τουρκίας- Στηρίζει επενδύσεις στην Ελλάδα

16:29 - 29 Ιαν 2020 | Πολιτική
Μακρόν: Καταδικάζει τις προκλήσεις της Τουρκίας- Στηρίζει επενδύσεις στην Ελλάδα
Κατηγορηματικά υπέρ της Ελλάδας στις σχέσεις με την Τουρκία και την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη τάχθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στις δηλώσεις που έκανε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά το τέλος της μεταξύ τους συνάντησης στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Γάλλος Πρόεδρος μίλησε με θερμά λόγια για την Ελλάδα και ουσιαστικά υιοθέτησε όλους τους στόχους που είχε θέσει η ελληνική πλευρά ενόψει του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γαλλία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχθηκε λίγο μετά τις 14.30 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μετά την ιδιωτική τους συνάντηση μίλησε για όσα συζητήθηκαν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Γεωπολιτικά

Αναφερόμενος στα γεωπολιτικά θέματα που... καίνε την Ελλάδα ο Γάλλος Πρόεδρος δεν μάσησε τα λόγια του. Τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου, ζητώντας από την Τουρκία να βάλει τέλος στις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο αλλά και την ανατολική Μεσόγειο.

"Καταδικάζουμε τις προκλήσεις της Τουρκίας", τόνισε κατηγορηματικά, ενώ ανέφερε ακόμη πως συζήτησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και για το ζήτημα της Λιβύης, υπογραμμίζοντας πως η Γαλλία απορρίπτει το μνημόνιο Άγκυρας- Τρίπολης.

"Απορρίπτουμε τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης", είπε ενώ επισήμανε πως "η Γαλλία ανησυχεί καθώς παρακολουθεί τις κινήσεις Ερντογάν στη Λιβύη, επειδή διαπιστώνει πως παραβιάζονται όσα συμφωνήσαμε στη Διάσκεψη του Βερολίνου".

Ο Γάλλος Πρόεδρος ανακοίνωσε στο πλαίσιο αυτό πως "έως το τέλος Ιουνίου θα αναβαθμιστεί η εταιρική σχέση Ελλάδας- Γαλλίας, στο πλαίσιο της ασφάλειας. Θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο", τόνισε. Ανακοίνωσε δε πως για το λόγο αυτό, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, θα επισκεφθεί την Ελλάδα στο τέλος του Φεβρουαρίου.

Επενδύσεις

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε πως "είναι γνωστές οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και κοινός μας στόχος είναι να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο". Έδωσε λοιπόν από τη μεριά του σήμα για περισσότερες γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Επισήμανε πως παράλληλα με τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη "τρέχει" στο Παρίσι το ελληνογαλλικό φόρουμ, στο οποίο θα παραβρεθεί και ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Πέντε Έλληνες υπουργοί συμμετέχουν σε αυτό, αλλά και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος κάλεσε νωρίτερα τις γαλλικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ο Μακρόν είπε πως συμφωνεί και επαυξάνει, εκτιμώντας μάλιστα πως "σύντομα θα φανεί ότι θα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση".

Μεταναστευτικό

Κλείνοντας τις δηλώσεις του ο κ. Μακρόν είπε πως "η Γαλλία στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας και στο μεταναστευτικό".

"Μπορείτε να βασίζεστε στη δική μας χώρα", πρόσθεσε και ζήτησε κοινή μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη από φέτος, για να υπάρξει ένα πλαίσιο αποτελεσματικής αλληλεγγύης στην υποδοχή των προσφύγων με μέριμνα για τις χώρες πρώτης γραμμής.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύθηκε να ανταποδώσει την επίσκεψη σύντομα και όπως ο ίδιος είπε "στο εγγύς μέλλον" θα έρθει στην Ελλάδα.

Ικανοποίηση Μητσοτάκη

Απόλυτα ικανοποιημένος εμφανίστηκε από όσα άκουσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως «οι δεσμοί Ελλάδας και Γαλλίας είναι ιστορικοί, οι σχέσεις μας ήταν και είναι εξαιρετικές»

«Είναι κοινή η καταδίκη της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας» τόσο στην Κύπρο, όσο και στη συμφωνία με τη Λιβύη, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας την ελληνική θέση πως οποιαδήποτε πολιτική λύση στη Λιβύη έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση του μνημονίου. Παράλληλα, καλωσόρισε την παρουσία γαλλικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ως εγγυητές της ειρήνης. «Προωθούμε ένα νέο πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας στα θέματα ασφάλειας», είπε επιβεβαιώνοντας τα όσα είπε ο κ. Μακρόν.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας θα βρίσκονται σε τακτική επαφή για όλα τα ζητήματα που αφορούν την περιοχή μας. 

Οικονομία

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα θέματα της οικονομίας. Αναφέρθηκε στο ότι η εμπιστοσύνη των αγορών για τη χώρα μας έχει επιστρέψει, κάτι που αποδείχθηκε με την έκδοση του 15ετούς ομολόγου.

Αναφορικά με το αίτημα της Ελλάδας για μείωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα, ο Πρωθυπουργός είπε πως «η Γαλλία ήταν από την πρώτη στιγμή συμπαραστάτης μας στο να διεκδικήσουμε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα». Εκτίμησε δε πως «μπορούμε να διεκδικήσουμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021» και χαρακτήρισε σύμμαχο τη Γαλλία σε αυτήν την προσπάθεια. 

Τέλος, υπογράμμισε πως στη συνάντησή του με τον κ. Μακρόν διαπιστώθηκε για ακόμη μία φορά «συναντίληψη σε όλο το φάσμα των ευρωπαϊκών θεμάτων».

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 16:45 - 29 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.