ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δένδιας: Η Ελλάδα διαθέτει γεωπολιτικά εργαλεία προς εκμετάλλευση

23:03 - 03 Φεβ 2020 | Πολιτική
Δένδιας: Η Ελλάδα διαθέτει γεωπολιτικά εργαλεία προς εκμετάλλευση
Το μήνυμα πως «η Ελλάδα διαθέτει γεωπολιτικά εργαλεία και μπορεί να τα εκμεταλλευτεί όταν εμπνεύσει διεθνή εμπιστοσύνη, σοβαρότητα και δέσμευση στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος», έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας τόνισε κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στην παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Ανάλεκτα ελληνικής διπλωματίας» του πρέσβη ε.τ. Γιώργου Σάββαϊδη, πως «εμείς, ως χώρα, διαθέτουμε γεωπολιτικά εργαλεία και μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε όταν η εν γένει συμπεριφορά μας εμπνεύσει διεθνή εμπιστοσύνη, σοβαρότητα και δέσμευση στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος, όταν μέσω πολιτικών επιδιώκουμε τη σύγκλιση συμμαχιών κοινότητας συμφερόντων και ανάληψης πρωτοβουλιών, όταν εξηγούμε και τίθουμε στους τρίτους φίλους και αντιπάλους ότι έχουν να κερδίσουν, εφόσον αντιμετωπίσουν τη χώρα μας ως ενεργό πόλο εξαγωγής και διάχυσης ασφάλειας και σταθερότητας, τόσο στον άμεσο περίγυρό της, αλλά και πέραν αυτού».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επεσήμανε, ακόμη, πως τα διδάγματα αυτά αποτελούν «καινή διαθήκη για τη διπλωματία της χώρας μας εσαεί».

Παράλληλα, συμφώνησε με σχετική αναφορά του συγγραφέα του βιβλίου, αναφέροντας πως «η εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας θα χαράσσεται και θα εφαρμόζεται σχεδόν πάντα σε ένα ασταθές, δύσκολο και ιδιαίτερα απρόβλεπτο περιβάλλον».

Τέλος, επικαλούμενος τον Πρώσο στρατιωτικό και συγγραφέα περί της θεωρίας και πρακτικής του πολέμου Καρλ Κλαούζεβιτς, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «εάν υποθέσουμε ότι οτιδήποτε συνιστά εν τη πράξει διπλωματία, υπό αυτή την έννοια είναι η ίδια η άμυνα της χώρας».

Διαβάστε επίσης:

Δένδιας: Επισκέπτεται Ιταλία-Μάλτα με Λιβύη και Ανατολική Μεσόγειο στην ατζέντα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.