ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παππάς: «Παγωμένα» όλα τα μεγάλα έργα

14:18 - 04 Φεβ 2020 | Πολιτική
Παππάς: «Παγωμένα» όλα τα μεγάλα έργα
«Θα πρέπει να οργανώσουμε μία πολιτική αντιπαράθεση με όρους μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, ακριβώς για να προασπίσουμε την συνέχιση του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε ο τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος, Νίκος Παππάς μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Η λογική Γεωργιάδη «είναι δηλωτική του πώς σκέφτονται … η οικονομία γίνεται υπερβατικός όρος … πάει καλά όταν οι άνθρωποι έχουν 200 ευρώ στην τσέπη το μήνα, δεν προστατεύεται η κατοικία τους, δεν έχουν συλλογικές διαπραγματεύσεις, δεν έχουν περίθαλψη. Το ποια είναι η οικονομία αυτή μάλλον θα πρέπει να μας το πουν. Αλλά καταλαβαίνουμε, πρόκειται για τον πλουτισμό πάρα πολύ συγκεκριμένων ομάδων, ενός νέου στρώματος, μίας ευνοιοκρατίας που επιχειρεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη» τόνισε, αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.

«Θα είμαστε προγραμματικά και πολιτικά έτοιμοι», τόνισε ο κ. Παππάς, «να την δώσουμε αυτή τη μάχη, κυρίως να συσπειρώσουμε όσο το δυνατόν ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις. Είναι απαραίτητο ένα κίνημα στο επίπεδο της κοινωνίας των πολιτών, που θα προασπίσει αυτές τις ρυθμίσεις. Δεν μπορεί να πάμε και να ζήσουμε με τη λογική ότι οι κοινωνίες, η οικονομία, οι άνθρωποι, υπάρχουν για να υπηρετούν τις τράπεζες. Το αντίθετο συμβαίνει. Οι τράπεζες είναι ανθρώπινα κατασκευάσματα, πρέπει να υπηρετούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ανθρώπινη ευημερία».

Αιχμές για επενδύσεις και έργα

Αντίθετα, στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, «την ίδια ώρα που υποτίθεται ότι “κυνηγούν” το Ελληνικό, που “θα έμπαιναν μπουλντόζες” εβδομάδα την εβδομάδα και μπουλντόζες δεν βλέπουμε, είναι παγωμένα όλα τα μεγάλα έργα: το βόρειο και το νότιο τμήμα της Ε65, η Πατρών-Πύργου, το μετρό της Θεσσαλονίκης, ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης… βλέπουμε πισογύρισμα για τις μεγάλες, κρίσιμες υποδομές που μπορούν να βελτιώσουν τον τρόπο που ζουν οι άνθρωποι, που μεταφέρονται τα εμπορεύματα, υπάρχουν επικοινωνίες, συνολικά τον τρόπο με τον οποίο αυξάνεται η παραγωγικότητα της οικονομίας μας», όπως τόνισε.

Οι «εμβληματικές» υποτίθεται επενδύσεις, τόνισε, «δεν μπορούν από μόνες τους να βάλουν την οικονομία σε τροχιά δίκαιης και μόνιμης ανάπτυξης. Το μοντέλο “τουρισμός και οικοδομή” που έχει στο μυαλό της η ΝΔ αποδείχθηκε ανεπαρκές … ο τουρισμός στην κρίση είχε θετική πορεία, αλλά δεν εμπόδισε την χώρα να βυθιστεί -και η οικοδομή έτσι όπως έγινε η διαχείρισή της μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος με δανειοδότηση άνευ ορίων υπήρξε στη ρίζα της κρίσης».

«Χρειάζεται λοιπόν επαναφορά», συνέχισε ο κ. Παππάς, «σε μία στρατηγική που θα προτεραιοποιεί και τις μεγάλες υποδομές και τις νέες τεχνολογίες, με ισχυρές δημόσιες παρεμβάσεις σε τομείς που ο ιδιωτικός τομέας έχει δείξει ότι δεν μπορεί να πάει».

Εσωκομματική διαδικασία

Αναφερόμενος στις εσωκομματικές διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παππάς σημείωσε ότι στην πορεία προς το Συνέδριο «οφείλουμε να συζητήσουμε δημιουργικά, συντροφικά και αλληλέγγυα, τους τρόπους με τους οποίους θα μεγιστοποιήσουμε την πολιτική διαθεσιμότητα που υπάρχει αυτή την στιγμή για την στράτευση στο ΣΥΡΙΖΑ, πώς θα μετασχηματίσουμε αυτή την διαθεσιμότητα σε στράτευση».

Σημείωσε ότι «είναι κεντρικό χαρακτηριστικό αυτής της πολιτικής στιγμής, επτά μήνες μόνο μετά τις εκλογές η ΝΔ αντιμετωπίζει τα όρια των τερατωδών ψεμάτων που εκστόμισε και ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι έχει και στελεχιακό βάθος και μία μεγάλη κοινωνική και πολιτική διαθεσιμότητα από τον κόσμο. Έχουμε το ευχάριστο καθήκον να συζητήσουμε τους τρόπους που θα αξιοποιήσουμε» αυτή τη διαθεσιμότητα. «Υπάρχουν τρόποι και μέθοδοι, ήδη γίνονται πάρα πολύ σοβαρά βήματα με την ηλεκτρονική μας πλατφόρμα, που αποκτά έντονα στοιχεία διαδραστικότητας. Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών μπορεί να μας κάνει έναν οργανισμό πολύ πιο ζωντανό, δημοκρατικό, λειτουργικό, έτοιμο να διαμορφώνει πολιτικά γεγονότα».

Μεταναστευτικό

Στην αρχή της συνέντευξής του ο κ. Παππάς έκανε λόγο για «τραγικές εικόνες» που καταγράφονται στα νησιά, αναρωτώμενος «εάν υπάρχει σκοπιμότητα σε σχέση με την δημιουργία έντασης». «Είχαμε δυνάμεις των ΜΑΤ να επιτίθενται σε πρόσφυγες που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαβίωσης, ενώ είναι εκεί ακόμη και μικρά παιδιά. Και να θεωρούν οι κυβερνητικοί ότι μπορούν με αυτό τον τρόπο και αυτά τα μέσα να καλύψουν την πλήρη ανευθυνότητα και την πλήρη διαχειριστική ανεπάρκεια που έχουν επιδείξει στο προσφυγικό κατά τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης» της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Δεν έχουν πάρει κανένα πολιτικό μάθημα. Επιδίδονται στο άθλημα του ακροδεξιού λαϊκισμού, ενώ είδαν ότι και στο Μακεδονικό έπεσε πάνω τους, θα κληθούν να πληρώσουν το τίμημα με πολύ εμφατικό τρόπο. Για εμάς, το ζήτημα είναι να μην το πληρώσει η κοινωνία και οι πρόσφυγες … και να τηρηθούν τα προβλεπόμενα από τις διεθνείς συμβάσεις, δεν μπορεί να παραβιάζονται τα δικαιώματα των ανθρώπων», τόνισε ο κ. Παππάς.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:24 - 04 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.