ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βουλή: Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τις ΜΚΟ- Βαριές καταγγελίες Κουμουτσάκου

01:05 - 05 Φεβ 2020 | Πολιτική
Βουλή: Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τις ΜΚΟ- Βαριές καταγγελίες Κουμουτσάκου
Ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία η τροπολογία για τον έλεγχο των ΜΚΟ και τη θεσμοθέτηση ειδικής επιχορήγησης σε δήμους με δομές φιλοξενίας, η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της πολιτικής προστασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών», ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν.

Η τροπολογία προβλέπει:

- Σύσταση Μητρώου μελών και εργαζομένων στις ΜΚΟ.

- Θεσμοθέτηση ειδικής επιχορήγησης προς τους δήμους στα όρια των οποίων λειτουργούν δομές φιλοξενίας προσφύγων.

- Επαναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων του εθνικού συντονιστή για την αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστατευτικού προβλήματος.

Καταγγελίες Κουμουτσάκου: ΜΚΟ, δικηγόροι, γιατροί σε κυκλώματα εκμετάλλευσης μεταναστών

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, υπεραμύνθηκε της τροπολογίας για τον έλεγχο των ΜΚΟ, κάνοντας λόγο για βαθιά και σκοτεινά κυκλώματα που λειτουργούν εκμεταλλευόμενα το δράμα των μεταναστών και στα οποία η σημερινή κυβέρνηση βάζει τέλος.

«Όταν αναλάβαμε την εξουσία, παραλάβαμε μια κατάσταση με υπερπληθυσμό στα κέντρα φιλοξενίας, με μη επιστροφές και κυρίως με βαθιά δίκτυα συγκεκριμένων συμφερόντων που απομυζούσαν κι εκμεταλλεύονταν τους ταλαιπωρημένους κι εξαθλιωμένους ανθρώπους. Βαθιά και σκοτεινά δίκτυα συμφερόντων με ΜΚΟ και διαφόρων άλλων επαγγελματιών της αλληλεγγύης, που ζούσαν πλουσιοπάροχα, απομυζώντας ως τσιμπούρια. Αυτό το κύκλωμα ήταν διάχυτο και σε πολλά επίπεδα. Φτιάξατε ένα βαθύ κύκλωμα παντού και δεν μπορούσαμε να το σπάσουμε μέσα σε έξι μήνες, γιατί είναι βαθύ και σκοτεινό» υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος και συμπλήρωσε: «Εμείς αλλάξαμε τον νόμο που είχατε φτιάξει κι εφαρμόζεται από 1η 1ης Ιανουαρίου, με δυσκολίες, και θα φέρει αποτελέσματα».

Παράλληλα ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στην προκλητική πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν που όπως είπε «έχει εντάξει στον γεωστρατηγικό σχεδιασμό της το μεταναστευτικό. Κάθε τρεις και λίγο απειλεί ότι θα ανοίξει τις πύλες. Αυτό λειτουργεί ως πράσινη κάρτα. Ως πρόσκληση. Αυτή τη δύσκολη κατάσταση η κυβέρνηση την διαχειρίζεται. Με λάθη και δυσκολίες όμως τα κυκλώματα θα τα σπάσουμε σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για ακροδεξιές εμμονές και αγκυλώσεις ενώ επισήμανε την ανησυχία του κόμματός του για την εξέλιξη του μεταναστευτικό. Επίσης, ο Γιάννης Μουζάλας εξέφρασε την άποψη πως η αναταραχή στα νησιά του Βορείου Αιγαίου αποτελεί "πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης".
Τελευταία τροποποίηση στις 01:18 - 05 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.