ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κόντρα Χρυσοχοΐδη - ΣΥΡΙΖΑ για τις νέες αστυνομικές ταυτότητες

09:30 - 11 Φεβ 2020 | Πολιτική
Κόντρα Χρυσοχοΐδη - ΣΥΡΙΖΑ για τις νέες αστυνομικές ταυτότητες
«Πολλαπλά ατελής ήταν ο διαγωνισμός του ΣΥΡΙΖΑ για τις ταυτότητες και για αυτό επαναπροκηρύχθηκε», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση 68 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την «αστυνομική βία και την αύξηση της εγκληματικότητας». Για «στημένο» διαγωνισμό για τις νέες αστυνομικές ταυτότητες κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

O υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για μεροληπτική ευαισθησία, υποστηρίζοντας ότι «τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλλιεργούν fake stories περί αστυνομικής βίας, ενώ την ίδια ώρα αποσιωπούν την βία των μπαχαλάκηδων».

«Επικαλείστε την αστυνομική βία και την ίδια ώρα αγνοείτε συστηματικά την βία κατά της αστυνομίας. Περισσότερα από 30 παιδιά της αστυνομίας πήγαν σε νοσοκομεία από πλημμεληματικούς τσιμεντόλιθους, δικαιωματικά στειλιάρια και εφηβικές μολότοφ» .

Ειδικότερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας είπε πως οι περισσότερες περιπτώσεις που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν fake stories. «Στην ΑΣΟΕΕ επιχείρησαν να εισβάλλουν με λοστάρια και σίδερα σε μια σχολή που είχε κλείσει με απόφαση της συγκλήτου γιατί βρέθηκε γιάφκα» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «Εκκενώθηκαν 22 καταλήψεις και δεν έγινε τίποτα. Ελάχιστες καταλήψεις είχαν πρόσφυγες και όπου υπήρχαν μεταφέρθηκαν με σεβασμό και ασφάλεια σε νόμιμες δομές. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε με ψέματα και φωτογραφίες να κατασκευάσει ότι δήθεν κυνηγούσαμε μωρομάνες. Όμως, μια φωτογραφία δεν μπορεί να κρύψει την αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχουν δύο περιστατικά αυθαιρεσίας τα οποία παραπέμφθηκαν άμεσα για ανάκριση και στην συνέχεια στον Συνήγορο του Πολίτη. «Πού είναι το δόγμα τρόμος και πάταξη; Πού είναι το κράτος της Δεξιάς; Τι μένει αν φύγει η σκόνη των λεγομένων σας; Μένει ένα πουκάμισο αδειανό» ανέφερε.

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε «ορισμένοι από εσάς μόλις τελευταία αρχίζουν και παραδέχονται κάπως ανόρεχτα ότι η ασφάλεια είναι δικαίωμα. Για εμάς είναι πυλώνας», τονίζοντας, παράλληλα την ενίσχυση της ασφάλειας με 2.700 αστυνομικούς για περιπολίες. «Επειδή δεν μπορούν ορισμένοι να καταπιούν από ιδεοληψία την ασφάλεια, επειδή η ασφάλεια είναι πυλώνας της Δημοκρατίας, κατασκευάστηκαν δύο γεγονότα και πέντε συνθήματα περί αστυνομικής βίας. Περάσαμε από τα fake news σε fake stories» πρόσθεσε.

«Ο διαγωνισμός δεν αυξάνει το κόστος»

Απαντώντας στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για τον διαγωνισμό των νέων ψηφιακών ταυτοτήτων ο υπουργός σημείωσε ότι «Βρήκα και εγώ στο υπουργείο καταγγελίες και κατά της προηγούμενης ηγεσίας για τον δικό σας διαγωνισμό. Τις πέταξα, γιατί γνωρίζω πως γίνονται αυτά τα πράγματα. Να είστε πιο προσεκτικοί» και πρόσθεσε ότι «ο νέος διαγωνισμός δεν αυξάνει το κόστος ούτε για τα δημόσια ταμεία ούτε για την τσέπη των πολιτών».

«Όταν πήγα στο υπουργείο, είχα τρεις καταγγελίες για τον προηγούμενο διαγωνισμό, αλλά δεν ανέφερα τίποτα, διότι ξέρω τι γίνεται σε αυτούς τους διαγωνισμούς», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Εξηγώντας την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, υπογράμμισε ότι ο προηγούμενος δεν περιλάμβανε από την αρχή την «ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Δεν αγοράζουμε ταυτότητα, αλλά κάρτα πολίτη (χρήση για ΕΦΚΑ, εφορία κ.ά.) που θα φέρει εξοικονόμηση 05% - 0,7% στο ΑΕΠ».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι η κάρτα θα είναι ακριβότερη. Είναι ψέμα», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, «Δέκα ευρώ ήταν το κόστος για τον πολίτη, δέκα θα είναι και τώρα».

Επίσης, απάντησε στους παρακάτω ισχυρισμούς:

«Ότι το κόστος είναι μεγαλύτερο. Όμως ο διαγωνισμός περιλαμβάνει και 30 εκατ. για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, άρα το τελικό ποσό είναι το ίδιο.

 Ότι η έγχρωμη φωτογραφία θα επιφέρει μεγαλύτερο κόστος. Όμως και στον προηγούμενο διαγωνισμό υπήρχε πρόβλεψη για έγχρωμη φωτογραφία μετά από πέντε χρόνια. Τώρα την προβλέπει από την αρχή.

Ότι οι υποψήφιοι θα είναι λιγότεροι λόγω της έγχρωμης. Η αλήθεια είναι ότι κλήθηκαν 25 εταιρίες στον πρώτο διαγωνισμό και 25, οι ίδιες, είναι και στο δεύτερο διαγωνισμό.

Ότι γνωμοδότησε το ΣτΕ αρνητικά για την "ψηφιακή διακυβέρνηση". Όμως η κυβέρνηση συμμορφώθηκε και ψήφισε σχετικό νόμο.

Ότι είναι πιο αδύναμη από άποψη ασφαλείας η έγχρωμη φωτογραφία. Αυτό δεν ισχύει.

Όσο για το εάν θα είναι έτοιμη η Ελλάδα λόγω επαναπροκήρυξης διαγωνισμού, να εκδώσει τις ταυτότητες έγκαιρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι ο κανονισμός της ενίσχυσης ασφάλειας ταυτοτήτων ορίζει ότι η εφαρμογή ξεκινά 2/8/2021 και ότι θα τελειώσει 3/8/2026».

ΣΥΡΙΖΑ: «Στημένος» ο διαγωνισμός για τις νέες αστυνομικές ταυτότητες

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος μίλησε για «ακροδεξιά ρητορική», ενώ νωρίτερα, ο κ. Γιάννης Ραγκούσης επιχείρησε να κάνει τον απολογισμό των πρώτων επτά μηνών της κυβέρνησης ΝΔ λέγοντας ότι έχουν προκύψει «17 αποκαλυπτικές αλήθειες για την ασφάλεια» και υποστήριξε ότι το δόγμα του Μεγάρου Μαξίμου είναι «αστυνομικός λαϊκισμός και μπίζνες» καταγγέλλοντας ως «στημένο» τον διαγωνισμό για τις νέες αστυνομικές ταυτότητες.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε για τα θέματα ασφάλειας κομματικές κρίσεις στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και αλλαγές στην νομοθεσία για να διοριστεί ο διοικητής της ΕΥΠ. Ο ίδιος είπε ότι «παρά τις δεσμεύσεις της ΝΔ για αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, τα φαινόμενα ανομίας έχουν αυξηθεί σε Εξάρχεια και σε άλλες περιοχές της Αττικής».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα της ασφάλειας ενώ η ΝΔ ακολουθεί το δόγμα «τρόμος και πάταξη». Το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της ασφάλειας των πολιτών υπερασπίστηκε και η κυρία Όλγα Γεροβασίλη υποστηρίζοντας ότι «η κριτική που υπήρχε εκείνη την περίοδο προερχόταν από μερίδα συνδικαλιστών που έχασαν τα προνόμιά τους.

«Εμείς αφήσαμε την αστυνομία να κάνει την δουλειά της. Σε αντίθεση με όσα έλεγαν ορισμένοι συνδικαλιστές, που έπαιρναν άδεια 30 μέρες το μήνα και είχαν χρόνια να πατήσουν στην Υπηρεσία - άδειες που εμείς κόψαμε και εσείς επαναφέρατε», υπογράμμισε.

 «Η ΝΔ απλά πετάει λάσπη στον ανεμιστήρα» αναφέρει σε δήλωσή της η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη και κατηγορεί τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ότι άφησε αιχμές, «μη μπορώντας να εξηγήσει γιατί το πρώτο του μέλημα, τις πρώτες κιόλας μέρες που ανέλαβε το υπουργείο, ήταν η ακύρωση του διαγωνισμού και γιατί στο νέο διαγωνισμό που επαναπροκήρυξε, φέρεται να εισήγαγε “φωτογραφικές” προδιαγραφές που μειώνουν τον ανταγωνισμό και αυξάνουν το κόστος».

«Πάντως αν κάποιοι οφείλουν να φοβούνται τον εισαγγελέα, αυτοί ανήκουν στην κυβέρνηση της ΝΔ...», αναφέρει μεταξύ άλλων η κ. Γεροβασίλη.

Η απάντηση Χρυσοχοΐδη

Ο κ. Χρυσοχοΐδης κατά την δευτερολογία του κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αντιπολιτεύεται με επιχειρήματα και όχι συνθήματα και εξήγησε ότι το υπουργείο «έχει συγκεκριμένο σχέδιο για την αποκατάσταση των Εξαρχείων». «Στα Εξάρχεια έχουμε πεζές περιπολίες, με μηχανάκια, με ΜΑΤ. Όλη η αστυνομία είναι εκεί. Τα Εξάρχεια σε λίγες εβδομάδες θα είναι μια κανονική γειτονία» είπε χαρακτηριστικά.

Επανερχόμενος στον διαγωνισμό για τις ταυτότητες ανέφερε ότι «εγώ δεν έχω λάβει καμία καταγγελία για τον παρόντα διαγωνισμό. Το θέμα είναι τι υιοθετείτε εσείς. Ακούγονται πράγματα τα οποία είναι ακραία. Ο διαγωνισμός θα κριθεί στην ώρα του. Θα δούμε σύντομα πόσες εταιρείες θα μετέχουν. Όταν κατατεθούν οι προσφορές θα δούμε πως θα δουλέψει ο διαγωνισμός».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.