ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεταναστευτικό: Εντείνονται οι αντιδράσεις για την ΠΝΠ- Κόντρα κυβέρνησης- ΣΥΡΙΖΑ

10:44 - 13 Φεβ 2020 | Πολιτική
Μεταναστευτικό: Εντείνονται οι αντιδράσεις για την ΠΝΠ- Κόντρα κυβέρνησης- ΣΥΡΙΖΑ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας προγραμματίζουν στις 10.00 το πρωί έξω από το κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών επί της Βασιλίσσης Σοφίας οι νησιώτες ως απάντηση στις κυβερνητικές ανακοινώσεις για το μεταναστευτικό.

Η έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σύμφωνα με την οποία το υπουργείο Μετανάστευσης επιτάσσει εκτάσεις και ακίνητα για τη δημιουργία κλειστών δομών έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των κατοίκων και των διοικήσεων των νησιών.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με ανακοίνωση της καλεί να συμμετέχουν στο σημερινό συλλαλητήριο όσους κατάγονται από τα συγκεκριμένα νησιά αλλά μένουν στην Αθήνα. Με ψήφισμά τους 12 Διοικητικά Συμβούλια Λεσβιακών Συλλόγων της Αττικής στηρίζουν την σημερινή κινητοποίηση, ζητώντας την άμεση απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και την κατάργηση όλων των δομών στα συγκεκριμένα νησιά.

Παράλληλα, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αποφάσισε να διακόψει κάθε συνεργασία της με την κυβέρνηση μέχρι να ανακληθεί η επίμαχη ΠΝΠ. Με ψήφισμα που εκδόθηκε μετά την έκτακτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου το απόγευμα της Τρίτης η Περιφέρεια καταδίκασε την ΠΝΠ ως «αντιδημοκρατική ενέργεια» και προανήγγειλε προσφυγή εναντίον της στα αρμόδια δικαστήρια.

«Η σημερινή κατάσταση στα νησιά δεν μπορεί να συνεχιστεί και χρειάζεται να μπει τάξη για πολλούς λόγους. Τα κλειστά κέντρα είναι απαραίτητα για την κράτηση των νεοαφιχθέντων, των παραβατικών, καθώς και των προς επιστροφή μεταναστών», απαντά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Ακάθεκτη συνεχίζει η κυβέρνηση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να ξεκαθαρίζει ότι «δεν πρόκειται να κάνει πίσω», επαναλαμβάνοντας ότι προηγήθηκε εκτενής διάλογος με τους τοπικές αρχές, ο οποίος «δεν μπορεί να διαιωνίζεται και να είναι άλλοθι αδράνειας».

Επίσης, είπε ότι «οι περιοχές στις οποίες θα δημιουργηθούν οι κλειστές δομές είναι σχετικά απομακρυσμένες, χωρίς κάποια ιδιαίτερη εμπορική αξία και μάλλον απαξιωμένες» και πρόσθεσε ότι «Δεν δημεύουμε την περιοχή. Επιτάσσουμε τις συγκεκριμένες εκτάσεις για ένα χρονικό διάστημα τριών ετών, για το οποίο θα καταβάλλει ενοίκιο το Ελληνικό Δημόσιο. Άρα, αυτός ο οποίος θα δει την περιουσία του, το ακίνητό του να γίνεται χώρος για αυτή την κλειστή δομή, θα έχει ένα εισόδημα για αυτό το χρονικό διάστημα».

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μίλησε από την Ήπειρο για «παιδαριώδεις» χειρισμούς της κυβέρνησης και τόνισε ότι «Τα νησιά μας πνίγονται, οι νησιώτες αφήνονται στην τύχη τους και οι μετανάστες στοιβάζονται». Αναφερόμενος στην επίμαχη ΠΝΠ έκανε λόγο για «κατάφωρα αντισυνταγματική» διαδικασία.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «το ζήτημα δεν έχει να κάνει με μικροπολιτική αντιπαράθεση» και ότι «οι απόψεις που έχει εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απηχούν κανέναν στην κοινωνία».

Τελευταία τροποποίηση στις 11:06 - 13 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.