ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα το α'εξάμηνο του 2021

11:54 - 14 Φεβ 2020 | Πολιτική
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα το α'εξάμηνο του 2021
"Λύση είναι να δημιουργούμε πολλές και καλές νέες επιχειρήσεις, πολλές και καλές νέες θέσεις εργασίας", τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση για τα εργασιακά, που προκάλεσε με ερώτησή του ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Πρωθυπουργός απάντησε, λέγοντας πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βασίζει σε ψέματα τις ενστάσεις του για τα εργασιακά. Παράλληλα, έκανε λόγο για πρόοδο της ελληνικής οικονομίας πουη πιστοποιείται από διεθνείς παράγοντες και εκτίμησε πως η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο της επενδυτικής βαθμίδας το πρώτο εξάμηνο του 2021.

"Δεν πιστεύουμε ότι τα προσωρινά επιδόματα αποτελούν τη λύση της κοινωνικής ανισότητας", είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως η στρατηγική της κυβέρνησής του για τα εργασιακά είναι "να δημιουργήσουμε πολλές και καλές νέες επιχειρήσεις, πολλές και καλές νέες θέσεις εργασίας".

"Υπογράψαμε συμφωνία αλήθειας με τον επιχειρηματικό κόσμο. Προχωρούμε σε μείωση φορολογίας και διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων και οι εταιρείες από την πλευρά τους αναλαμβάνουν την ευθύνη να στηρίξουν τους εργαζόμενους", τόνισε ακόμα.

Απαντώντας στα ερωτήματα του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για έξι ψέματα από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ και τα απαρίθμησε:

Πρώτον, "ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για αύξηση της ανεργίας, ενώ τον Νοέμβριο υποχώρησε στο 16,5%. Μιλάει επίσης για αύξηση απολύσεων, ενώ επίσημα στοιχεία δείχνουν πως οι εργαζόμενοι είναι περισσότεροι, όπως και οι επιχειρήσεις".

Τρίτον, είπε πως "ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται πως υποβαθμίστηκε η επιθεώρηση εργασίας και ανθεί η παραβατικότητα. Το β' εξάμηνο του 2019 έγιναν 1.000 έλεγχοι περισσότεροι από το αντίστοιχο διάστημα του 2018".

Επίσης, ο Πρωθυπουργός είπε πως δεν ισχύει η εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι χάνονται μόνιμες θέσεις εργασίας, υπέρ της μερικής και εκ περιτροπής εργασίας. "Έχουμε περισσότερους μόνιμους εργαζόμενους", είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως στην περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ παρατηρείται "αύξηση του μεριδίου της πλήρους απασχόλησης".

Για τα περί καταστρατήγησης των συλλογικών συμβάσεων ο Πρωθυπουργός είπε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. "Οι συλλογικές συμβάσεις τηρούνται παντού", είπε και πρόσθεσε: "Μόνο αν οι κοινωνικοί εταίροι αποφασίσουν να σώσουν μια επιχείρηση, δεν τηρούνται οι συλλογικές συμβάσεις. Ακόμα και τότε βέβαια απαιτείται συμφωνία εργοδότη – εργαζομένων".

Ο Πρωθυπουργός είπε ακόμα πως είναι ψευδές και το ότι δεν προχωρά η "επέκταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο", όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατηγόρησε παράλληλα τον Αλέξη Τσίπρα ότι «εξακολουθεί να κοροϊδεύει τους πολίτες» και διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση «θα κλείνει την πόρτα στους διορισμούς από το παράθυρο».

Οικονομία και επενδυτική βαθμίδα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ακόμα στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, για την οποία, όπως υπογράμμισε η αντιπολίτευση δεν βρήκε να κάνει ένα θετικό σχόλιο ακόμη και για το γεγονός ότι έπεσε το επιτόκιο του δεκαετούς κρατικού ομολόγου κάτω από το 1%.

"Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και το πιστοποιούν όλοι οι αξιόπιστοι δείκτες.  Η απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου έπεσε κάτω από το 1% και δεν κάνατε ένα καλόσχόλιο. Αντίθετα, λέτε για επικοινωνιακά σόου και παιχνίδια. Πώς εξηγείται τα θετικά δημοσιεύματα από διεθνή ΜΜΕ; Τα ελέγχουμε εμείς;", αναρωτήθηκε.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε ακόμα για τις θετικές αξιολογήσεις και από τους οίκους αξιολόγησης και επισήμανε πως η χώρα μας πια βρίσκεται δύο θέσεις μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. "Το πρώτο εξάμηνο του 2021 θα πετύχουμε αυτό το στόχο", δεσμεύθηκε ο κ. Μητσοτάκης.

Κατώτατος μισθός

«Για επίλογο διάλεξα μια μεγάλη αλήθεια απέναντι σε μια ιστορία που έχει τύχει αντικείμενο συστηματικής διαστρέβλωσης απο τον ΣΥΡΙΖΑ: Κατώτατος μισθός αλα ΣΥΡΙΖΑ. Το 2013 θεσμοθετήθηκε στην Ελλάδα το κατώτατο όριο αμοιβής ενός εργαζομένου. Μαζί το ψηφίσαμε κυρία Γεννηματά. Ως αντιπολίτευση κ. Τσίπρα μιλούσατε για εργασιακή γαλέρα και μεσαίωνα. Ως κυβέρνηση ούτε την καταργήσατε ούτε την σκίσατε ούτε την εφαρμόσατε. Την ξεχάσατε. Θα μπορούσατε να αυξήσατε το κατώτατο μισθό. Το θυμηθήκατε προεκλογικά και σήμερα μας ρωτάτε αν θα εφαρμόσουμε έναν νόμο που εμείς ψηφίσαμε. Ο 4172 θα εφαρμοστεί. Προβλέπει μια συγκεκριμένη διαδικασία ανάλογα με την πορεία της οικονομίας και η κυβέρνηση συζητά με όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Με βάση τη διαβούλευση ο υπουργός Εργασίας εισηγείται στο υπουργικό συμβουλιο και το δεύτερο 15ημερο του Ιουνίου λαμβάνεται η απόφαση. Η δέσμευσή μου για αύξηση ΑΕΠ και αύξηση μισθών ισχύει. Υπομονή μέχρι τέλους Ιουνίου»,.

«Βοηθήστε να τονωθεί η ανάπτυξη της οικονομίας για να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός», είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Διαβάστε επίσης:

Τελευταία τροποποίηση στις 13:55 - 14 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.