ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Δεν βλέπουμε μπουλντόζες, πολλές δουλειές και ανάπτυξη 4%

12:07 - 14 Φεβ 2020 | Πολιτική
Τσίπρας: Δεν βλέπουμε μπουλντόζες, πολλές δουλειές και ανάπτυξη 4%
Στη συζήτηση για τα εργασιακά στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για ψεύτικες υποσχέσεις: "Δεν είδαμε τις μπουλντόζες στο Ελληνικό, ούτε πολλές και καλές δουλειές, ούτε ανάπτυξη 4%". Υποστήριξε δε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό πως "το επτάμηνο που κυβερνάτε είναι το χειρότερο των τελευταίων ετών για την πορεία της ανεργίας, σύμφωνα με την Εργάνη".

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε τις απαντήσεις που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα ερωτήματά του για τα εργασιακά, κάνοντας λόγο για λαθροχειρία:

"Ο Πρωθυπουργός έθεσε τα ερωτήματά μας με τον τρόπο που αυτός ήθελε. Δεν μίλησα φυσικά ποτέ για αύξηση της ανεργίας, αλλά για τα στοιχεία της Εργάνης που δείχνουν ότι απορυθμίζεται η αγορά εργασίας", είπε ο Αλέξης Τσίπρας που προκάλεσε τη συζήτηση, καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση για τα εργασιακά θέματα.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε πως "τον Ιούνιο του 2019 η ανεργία ήταν στο 17%, ενώ επί των ημερών σας ήταν στο 28%" και πρόσθεσε πως "το επτάμηνο που κυβερνάτε είναι το χειρότερο των τελευταίων ετών σύμφωνα με την Εργάνη".

"Δεν μπορούμε να έχουμε διατηρήσιμη ανάπτυξη αν δεν έχουμε δίκαιη ανάπτυξη. Αν δεν τηρούνται τα εργασιακά δικαιώματα και δεν υπάρχει ελπίδα αύξησης του εισοδήματός τους", είπε ακόμα και κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για ψεύτικες υποσχέσεις: "Δεν είδαμε τις μπουλντόζες στο Ελληνικό, ούτε πολλές και καλές δουλειές, ούτε ανάπτυξη 4%. Ποιος λέει ψέματα λοιπόν; Εμείς ή εσείς που τάξατε τα παραπάνω και πολλά περισσότερα για να κερδίσετε τις εκλογές".

Τα στοιχεία της Κομισιόν, συνέχισε, διαψεύδουν τους ισχυρισμούς τους προεκλογικούς για ανάπτυξη 4% ακόμη και τους ισχυρισμούς στον προϋπολογισμό για ανάπτυξη 2,8% και τους προσγειώνουν στο 2,4%, ενώ βλέπουν ανάπτυξη 2% για το 2021.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα πως η απορύθμιση της εργασίας και οι πολιτικές της κυβέρνησης γενικότερα απορυθμίζουν την αγορά εργασίας, επηρεάζουν την κατανάλωση και την ανάπτυξη της χώρας: "Φέτος ήταν οι χειρότερες γιορτές από το 2015 και μετά στο εμπόριο. Όσο κι αν μειώσεις τη φορολογία στα κέρδη, αν η πολιτική σου δεν είναι πολιτική ενίσχυσης της κατανάλωσης, αν δεν αυξηθούν οι μισθοί, αν δεν πέσει στην αγορά ζεστό χρήμα, όπως κάναμε εμείς με το κοινωνικό μέρισμα, δεν πρόκειται να ανασάνει η αγορά", τόνισε.

Κατώτατος μισθός

Στο τέλος της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο ζήτημα του κατώτατου μισθού και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021. Σημείωσε πως "αυτή ήταν η πρότασή μας και προεκλογικά. Δεν κάνουμε επικοινωνιακά παιχνίδια", όπως μας κατηγορείτε. Αντίθετα, εσείς προεκλογικά λέγατε ότι θα αυξήσετε τον κατώτατο μισθό σε ποσοστό διπλάσιο της ανάπτυξης. Προβλέπατε ανάπτυξη 4%, συνεπώς υποσχεθήκατε αύξηση 8%. Αφού δεν πιάνετε το στόχο της ανάπτυξης, τουλάχιστον δεσμευθείτε για αύξηση κατώτατου μισθού τουλάχιστον κατά 5,6%, σε ποσοστό δηλαδή διπλάσιο της ανάπτυξης 2,8% που προβλέπεται στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2020".

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:40 - 14 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.