ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβέρνηση: Στα «σκαριά» νομοθετική ρύθμιση για τις συντάξεις Βορειοηπειρωτών

15:35 - 14 Φεβ 2020 | Πολιτική
Κυβέρνηση: Στα «σκαριά» νομοθετική ρύθμιση για τις συντάξεις Βορειοηπειρωτών
Νομοθετική ρύθμιση για τις συντάξεις των Βορειοηπειρωτών ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον τραγουδιστή Χρήστο Μάστορα, με αφορμή ανάρτηση του καλλιτέχνη για το ζήτημα των συντάξεων των Βορειοηπειρωτών. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον τραγουδιστή ότι θα προωθηθεί σύντομα νομοθετική ρύθμιση που θα αντιμετωπίζει το ζήτημα.

Σημειώνεται ότι σε ανάρτησή του ο Χρήστος Μάστορας καλούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διορθώσει «την αδικία σε σχέση με τις συντάξεις των Βορειοηπειρωτών και τον απεχθή νόμο Κατρούγκαλου».

«Οι Βορειοηπειρώτες παρά το γεγονός ότι έχουν εκπληρώσει απόλυτα τις υποχρεώσεις τους προς το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας τους και μας, λαμβάνουν κατά πολύ μειωμένη σύνταξη σε σχέση με τους Ελλαδίτες που έχουν τα ίδια ένσημα. Κι όμως εν έτει 2020 αντιμετωπιζόμαστε ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας» έγραφε, μεταξύ άλλων, στην ανάρτησή του.

Το ίδιο θέμα απασχόλησε χθες και τη Βουλή με σχετικό ερώτημα του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη προς τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Η ερώτηση αποτέλεσε αφορμή για να προκληθεί ένταση ανάμεσα στον υπουργό της ΝΔ και τον βουλευτή του ΚΚΕ. Ο τελευταίος χαρακτήρισε «άδικη την εξαίρεση από τη χορήγηση σύνταξης όσων ασφαλισμένων δεν έχουν 40 έτη διαμονής στην Ελλάδα», τονίζοντας ότι «ο πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί την κατάργησή της».

Απαντώντας ο κ. Βρούτσης αντέτεινε ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να λύσει το πρόβλημα με τις συντάξεις των Βορειοηπειρωτών» και πρόσθεσε ότι «το υπουργείο Εργασίας που επεξεργάζεται τη λύση του θα καταθέσει τη σχετική διάταξη σε νομοσχέδιο που θα καταθέσει Μάρτιο ή Απρίλιο».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα και κατά την τριτολογία του κατά τη συζήτηση για τα εργασιακά στη Βουλή μετά από σχετική αναφορά του πρόεδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου.

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι «πράγματι υπάρχει μια αδικία που έχει να κάνει με το γεγονός ότι όσοι ήρθαν από την Αλβανία, μέλη της ελληνικής μειονότητα, και στοιχειοθέτησαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα δεν είχαν τον τρόπο να το βεβαιώσουν καθώς το καθεστώς κατέρρευσε το 1989 και οι περισσότεροι ήρθαν στην Ελλάδα από το 1997», ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι «οι Βορειοηπειρώτες θα λάβουν τις συντάξεις τους».

Τελευταία τροποποίηση στις 16:12 - 14 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.