ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εγκρίθηκε από τη διυπουργική το έργο υδροδότησης της Χαλκιδικής

20:28 - 14 Φεβ 2020 | Πολιτική
Εγκρίθηκε από τη διυπουργική το έργο υδροδότησης της Χαλκιδικής
Το έργο της κατασκευής του φράγματος Χαβρία και των συνοδών εγκαταστάσεων εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα, με φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Το αντικείμενο της Σύμπραξης συνολικού ύψους άνω των 119 εκατ. ευρώ αφορά στην κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία του έργου και περιλαμβάνει την υλοποίηση του φράγματος Χαβρία και των συνοδών τεχνικών έργων και τα έργα μεταφοράς από το Φράγμα στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού.

Στόχος του έργου είναι η ύδρευση των δημοτικών ενοτήτων Πολυγύρου και Ορμύλιας του Δήμου Πολυγύρου, Κασσάνδρας και Παλλήνης του Δήμου Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Τορώνης του Δήμου Σιθωνίας, καθώς και στις Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες Αγ. Μάμαντα και Νέας Ποτίδαιας της Δημοτικής Ενότητας Μουδανιών του Δήμου Νέας Προποντίδας και την Τοπική Κοινότητα Πυργαδικίων της Δημοτικής Ενότητας Παναγιάς του Δήμου Αριστοτέλη.

Με την ΣΔΙΤ θα καλυφθούν οι υδρευτικές ανάγκες του 33% του συνόλου των υδατικών αναγκών της Χαλκιδικής, ενώ το μήκος των αγωγών που θα κατασκευαστούν αποτελεί το 23% του συνολικού μήκους των αγωγών των προβλεπόμενων δικτύων για τις επόμενες φάσεις.

Πως θα γίνεται η ύδρευση

Βασική πηγή ύδρευσης αποτελεί η υλοποίηση του έργου ταμίευσης (φράγματος) των επιφανειακών υδάτων στον ποταμό Χαβρία στην περιοχή της Ορμύλιας, ενώ η ύδρευση θα γίνεται μέσω εξωτερικών δικτύων με αρχή μία νέα Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού σε περιοχή κατάντη του φράγματος.

Με την υλοποίηση του έργου θα αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της περιοχής της Χαλκιδικής για πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες και καλής ποιοτικής κατάστασης πόσιμου νερού για τους πολίτες, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες (περίοδος αιχμής ζήτησης, λόγω τουρισμού). Οι νέες υποδομές θα συμβάλλουν επίσης στην βελτιστοποίηση των υφιστάμενων μεθόδων αποθήκευσης νερού και στη δημιουργία νέων, ιδίως με την αντικατάσταση αντλήσεων κατά τη διάρκεια των περιόδων χαμηλής ροής. Παράλληλα θα αναβαθμιστεί το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν με την διασφάλιση πόσιμου νερού ως μέτρο περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.