ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο ασφαλιστικό: Τι... φέρνει σε ασφαλισμένους, συνταξιούχους- Ολόκληρο το νομοσχέδιο

18:33 - 17 Φεβ 2020 | Πολιτική
Νέο ασφαλιστικό: Τι... φέρνει σε ασφαλισμένους, συνταξιούχους- Ολόκληρο το νομοσχέδιο
Κατατέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να φτάσει προς ψήφιση στην Ολομέλεια στις 21 Φεβρουαρίου.

Το νομοσχέδιο φέρνει αλλαγές στις συντάξεις, με το υπουργείο Εργασίας να σημειώνει με έμφαση πως καμία σύνταξη δεν μειώνεται. Παράλληλα, έρχονται σημαντικές αλλαγές στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίες έχουν αντίκτυπο και στις συντάξεις τους.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται επίσης μείωση στις εισφορές των μισθωτών πλήρους απασχόλησης, οι οποίες θα ισχύσουν από 1/6/2020.

Επίσης από 1/1/2021 θα δοθεί η δυνατότητα προαιρετικής ασφάλισης στο επικουρικό και το εφάπαξ για όσους δεν είχαν έως τώρα τη σχετική δυνατότητα.

Καταργείται, όπως ήταν ήδη γνωστό και η διάταξη για την "13η σύνταξη" την οποία θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση. Η συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται να αποτελέσει κομβικό σημείο τριβής στην αντιπαράθεση των κομμάτων στη Βουλή.

Από το υπουργείο Εργασίας υπογραμμίζουν ιδιαίτερα 19 συγκεκριμένες αλλαγές που προωθούνται προς όφελος των πολιτών.

Όπως προκύπτει από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το βασικό κόστος για τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ συνίσταται στην ετήσια απώλεια εσόδων ύψους 246 εκατ. ευρώ περίπου, λόγω της μείωσης των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες στις περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης. Για το τρέχον οικονομικό έτος η απώλεια αυτή εκτιμάται στο ποσό των 123 εκατ. ευρώ περίπου. 

Καταγράφεται επίσης ετήσια απώλεια εσόδων για τον ΕΟΠΥΥ ύψους 3,6 εκατ. ευρώ περίπου ετησίως, από την κατάργηση παρακράτησης εισφοράς υπέρ υγειονομικής περίθαλψης σε όσους συνταξιούχους λαμβάνουν εξωιδρυματικό επίδομα ή απολύτου αναπηρίας ή τυφλότητας.

* Στο τέλος του άρθρου μπορείτε να κατεβάσετε τα αρχεία με την αιτιολογική έκθεση, ολόκληρο το νομοσχέδιο και την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Συνημμένα αρχεία:
Τελευταία τροποποίηση στις 18:58 - 17 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.