ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μηταράκης-Μουτζούρης: Θα συζητήσουν, αλλά είναι ξεκάθαρη η διαφορετική προσέγγιση

11:59 - 19 Φεβ 2020 | Πολιτική
Μηταράκης-Μουτζούρης: Θα συζητήσουν, αλλά είναι ξεκάθαρη η διαφορετική προσέγγιση
Ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης και ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, μετά το αλαλούμ της Τρίτης, φαίνεται πως τελικά καταφέρνουν να συνεννοηθούν και στο τέλος της εβδομάδας εκτός απροόπτου θα συναντηθούν για να συζητήσουν τις εξελίξεις στο προσφυγικό/ μεταναστευτικό.

Θυμίζουμε πως την Τρίτη ανακοινώθηκε ότι οι δύο άνδρες θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για "πάγωμα" των επιτάξεων των περιοχών για τη δημιουργία κλειστών κέντρων. Η συγκεκριμένη εξέλιξη ικανοποίησε τους φορείς των νησιών, ωστόσο, ο υπουργός σε δηλώσεις του σημείωσε πως το "πάγωμα" είναι προσωρινό και πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει όπως και να 'χει στις επιτάξεις και τη δημιουργία κλειστών κέντρων. Ουσιαστικά είπε πως αυτό που ζητά από την περιφέρεια και τους δήμους είναι να υποδείξουν τις περιοχές που θα δημιουργηθούν οι κλειστές δομές.

Ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου τότε αντέδρασε και είπε πως δεν θα γίνει καμία συνάντηση με τον υπουργό, αφού δεν δέχεται να συζητήσει από μηδενική βάση, αλλά θεωρεί δεδομένο πως θα δημιουργηθούν κλειστές δομές.

Την Τετάρτη το κλίμα άλλαξε αρκετά, με τον κ. Μουτζούρη να δηλώνει πως εκτιμά τον υπουργό, με τον οποίο τελικά συνομίλησε στον αέρα της τηλεόρασης του Alpha και δεσμεύθηκε να τον συναντήσει.

Πάντως, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει διαφορετική προσέγγιση. Οι νησιώτες δεν θέλουν κλειστά κέντρα γιατί πιστεύουν πως η κυβέρνηση θα παγιώσει με αυτόν τον τρόπο την παραμονή δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά. Ο κ. Μηταράκης, πάντως, επιμένει πως αυτό δεν ισχύει και πως κανείς πρόσφυγας ή μετανάστατης δεν θα μένει για περισσότερους από έξι μήνες στα νησιά.

Η συνέχεια θα δοθεί, ελπίζουμε, στις μεταξύ τους συνομιλίες και όχι στα κανάλια και τα ραδιόφωνα.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 12:02 - 19 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.