ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Novartis: Προς άρση του καθεστώτος προστατευόμενου μάρτυρα προσανατολίζεται η Προανακριτική

10:08 - 20 Φεβ 2020 | Πολιτική
Novartis: Προς άρση του καθεστώτος προστατευόμενου μάρτυρα προσανατολίζεται η Προανακριτική
Νέος κύκλος πολιτικής αντιπαράθεσης έχει ξεσπάσει μετά την «εξαφάνιση των προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες "Μάξιμος Σαράφης" και "Αικατερίνη Κελέση", οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν για να καταθέσουν στην Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση Novartis.

Αναλυτικά, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, από το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Ασφάλειας Αττικής, αναφέρεται ότι αναζητούνται, με βάση εντάλματα βίαιης προσαγωγής της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, οι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».

Από την Αστυνομία διευκρινίζεται ότι «σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Εισαγγελίας Εφετών και τις εντολές της Εισαγγελίας Διαφθοράς, τα μέτρα προστασίας των παραπάνω προσώπων, των οποίων επιλαμβάνεται η Αστυνομία, αφορούν μόνο στη χρήση των παραπάνω κωδικών ονομασιών, αντί των πραγματικών στοιχείων ταυτότητάς τους καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης ανωνυμία τους».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμα ότι «κατά συνέπεια στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται από την Αστυνομία δεν περιλαμβάνονται ούτε η φύλαξη, ούτε κάθε άλλου είδους παρακολούθηση των μαρτύρων. Η Αστυνομία παραμένει σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές των οποίων τις εντολές εφαρμόζει».

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη το απόγευμα, ο «Μάξιμος Σαράφης» δεν έδωσε το παρών στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει, μία κίνηση που προκάλεσε πολιτικές εντάσεις και σκληρές δηλώσεις Αλέξη Τσίπρα και Στέλιου Πέτσα. Την Τετάρτη η «Αικατερίνη Κελέση», η δεύτερη προστατευόμενη μάρτυρας της υπόθεσης Novartis δεν προσήλθε. Η κατάθεσή της ήταν προγραμματισμένη για τις 4:00 το απόγευμα.

Τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής συνεδριάζουν σήμερα προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενά τους βήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζονται στην άρση του καθεστώτος του προστατευόμενου μάρτυρα για τους «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση».

Ωστόσο, η τελική απόφαση δεν είναι στα «χέρια» της Επιτροπής αλλά η τελευταία θα πρέπει να απευθύνει αίτημα στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για άρση των δύο ιδιοτήτων και αυτές θα αποφανθούν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.