ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες- Οι ιδιαίτερες συνομιλίες Μητσοτάκη

16:21 - 21 Φεβ 2020 | Πολιτική
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες- Οι ιδιαίτερες συνομιλίες Μητσοτάκη
Κορυφώνονται στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ από το 2021 μέχρι το 2027, που εξελίσσονται σε θρίλερ. Η Σύνοδος Κορυφής ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης και από εκείνη την ώρα οι διαπραγματεύσεις είναι πυρετώδεις.

Εως τώρα,οι διαπραγματεύσεις για τον κοινοτικό προϋπολογισμό έχουν αποβεί άκαρπες, καθώς επίσης και οι διμερείς επαφές του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ με τους αρχηγούς των 27 κρατών.

Η μετά-Brexit εποχή, ασφαλώς και δεν είναι εύκολη, καθώς πρέπει να καλυφθούν τα ποσά που κάλυπταν οι Βρετανοί.

Με κεντρικό μήνυμα ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα» τοποθετήθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις χθεσινές εργασίες του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με αντικείμενο το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός τόνισε στην παρέμβασή του πως οι υφιστάμενες προτάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέχουν πολύ από αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και, κυρίως, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Ελλάδα πιστεύει σε έναν ενισχυμένο προϋπολογισμό, ενώ θεωρεί πως πρέπει να αυξηθούν και τα κονδύλια για το προσφυγικό.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται για εξεύρεση λύσης και άρσης του αδιεξόδου, πραγματοποιούνται και επί μέρους συνομιλίες. Σε μία τέτοια συμμετείχε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Έλληνας Πρωθυπουργός, μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, τον Ιταλό πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε και τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ.

Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα έχουν  ασφαλώς κοινές διεδκικήσεις και στο προσφυγικό, αλλά και σε αγροτικά θέματα, συνεπώς αυτά είναι τα βασικά αντικείμενα της συνάντησης.

Nα θυμίσουμε ότι μία από τις επιδιώξεις της Ελλάδας ήταν να αποσπάσει περισσότερα κονδύλια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ενώ υπήρχαν πληροφορίες ότι πίεζε για «ποινές» σε χώρες, που κλείνουν τα σύνορά τους και αρνούνται να σηκώσουν και εκείνες μέρος του βάρους.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως δύσκολα θα δούμε να βγαίνει "λευκός καπνός" στον ουρανό των Βρυξελλών. Οι ηγέτες της ΕΕ προσπαθούν, ωστόσο, να πραγματοποιήσουν κάποια πρόοδο και να έχουν να κάνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις μόλις ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις. Όσο για την οριστική συμφωνία, αυτή θα μετατεθεί για αργότερα. Πιθανότατα τον Μάιο.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.