ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δένδιας: Πλήρης ενσωμάτωση των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ

14:45 - 24 Φεβ 2020 | Πολιτική
Δένδιας: Πλήρης ενσωμάτωση των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ
«Κοινός στόχος μας είναι μια ειρηνική, ισχυρή, σταθερή ευημερούσα και ενωμένη Ευρώπη μέσα από την πλήρη ενσωμάτωση των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στη διάσκεψη υψηλού επιπέδου για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Οι εργασίες της Διάσκεψης εστιάζουν στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, τρεις μήνες πριν από τη Διάσκεψη Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ζάγκρεμπ, τον ερχόμενο Μάιο, καθώς η Κροατία έχει την Προεδρία της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Ο κ. Δένδιας έστειλε το μήνυμα ότι «είναι σημαντικότερο από ποτέ άλλοτε η Ευρωπαϊκή Ένωση να διατηρήσει το δυναμισμό της πολιτικής της για τη διεύρυνση».

Όπως είπε ο κ. Δένδιας «η Διεύρυνση είναι ένα σημαντικό πολιτικό εργαλείο το οποίο επέτρεψε να ξεπεραστούν οι μεταπολεμικές διαιρέσεις στην Ευρωπαϊκή ήπειρο. Είναι μια από τις πλέον επιτυχημένες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεισφέρει στο ρόλο της Ένωσης ως σημαντικού περιφερειακού και παγκόσμιου παίκτη».

«Σύμφωνα με την παγκόσμια στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2016 αποτελεί μια στρατηγική επένδυση στην ασφάλεια και την ευημερία της Ευρώπης. Ως εκ τούτου η διεύρυνση θα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ «η σταθερή, αξιοκρατική προοπτική πλήρους συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι προς το πολιτικό και οικονομικό συμφέρον της Ένωσης, αλλά και προς το συμφέρον της ασφάλειας. Σε εποχές αυξανόμενων παγκοσμίων προκλήσεων και διαιρέσεων αποτελεί μια γεωστρατηγική επένδυση για μια σταθερή ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη. Μια αξιόπιστη προοπτική ένταξης αποτελεί βασικό κίνητρο και κύριο κινητήριο μοχλό μετασχηματισμού στην περιοχή. Είναι ένα εργαλείο για την προώθηση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Ωστόσο, συνέχισε ο κ. Δένδιας «η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επιλογή. Απαιτείται και πολιτική αλλά και κοινωνική συναίνεση. Με απλά λόγια, απαιτείται να κερδίσει κανείς τις "καρδιές και το μυαλά" των λαών. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν αμφισημίες εκ μέρους των Δυτικών Βαλκανίων και των ηγετών τους όσον αφορά το που ανήκει η περιοχή και σε ποια κατεύθυνση κινείται. Θα πρέπει επομένως να υλοποιηθούν με μεγαλύτερη αξιοπιστία οι δεσμεύσεις τους για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις».

«Αληθεύει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να αποδώσει τα εύσημα σε αυτούς που τα αξίζουν. Δεν μπορεί να μην επιβραβεύεται η αντικειμενική πρόοδος και η μετάβαση στο επόμενο στάδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Πρέπει τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και τα Δυτικά Βαλκάνια πλέον να στρέψουν το βλέμμα στο μέλλον και να εξετάσουν ζητήματα όπως το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα, η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, αλλά και η προαγωγή της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών και σημείωσε πως «όλα αυτά πρέπει να συνοδεύονται από τους καθιερωμένους ως πυλώνες της διεύρυνσης, όπως οι σχέσεις καλής γειτονίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και η διεθνής συνεργασία».

«Στο πνεύμα αυτό σας καλώ να εκπέμψουμε σήμερα ένα αρραγές και ομόφωνο μήνυμα. Το μέλλον των δυτικών Βαλκανίων δεν μπορεί παρά να βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:49 - 24 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.