ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ψηφίζεται το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή

10:00 - 27 Φεβ 2020 | Πολιτική
Ψηφίζεται το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή
Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)».

Κατά την χθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, επεσήμανε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης «ήρθε για να μείνει». Υποστήριξε, δε, πως θα την υπερψήφιζαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το Κίνημα Αλλαγής «εάν ήμασταν απελευθερωμένοι από τις κομματικές μας αναφορές».

Παράλληλα, στην χθεσινή συζήτηση, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου για το νέο ασφαλιστικό, αλλά και επί της διάταξης που σχετίζεται με την 13η σύνταξη. Το αίτημα εξέθεσε στην ολομέλεια της Βουλής, η βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Έφη Αχτσιόγλου.

Επιπλέον, κατατέθηκε χθες στο νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό, τροπολογία, η οποία προβλέπει ρύθμιση σχετικά με το θέμα των συνταξιούχων, που κλήθηκαν να πληρώσουν πρόσθετους φόρους για αναδρομικά, που εισέπραξαν το 2013. Στην ίδια τροπολογία ρυθμίζεται και το τέλος ταξινόμησης επιβατηγών ΙΧ.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, και συγκεκριμένα την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να ανοίξει η διαδικτυακή πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ, μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα, έως και τις 13 Μαρτίου 2020, την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμούν, ακολουθώντας τα αναλυτικά βήματα που θα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα.

Τα βασικά σημεία του ασφαλιστικού νομοσχεδίου

Με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, μεταρρυθμίζεται το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και προτείνεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στο πλαίσιο αυτό, υποβάλλεται εφεξής με ηλεκτρονικό τρόπο:

- η εγγραφή άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένου στο μητρώο ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ και

- η απογραφή των ιδιωτικών οικοδομικών έργων, κλπ.

Λαμβάνεται αυτόματα σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω απευθείας διασύνδεσης με τα πληροφοριακά συστήματα των φορέων στους οποίους υποβάλλονται, το σύνολο των βεβαιώσεων και πιστοποιητικών που χορηγεί ο e-ΕΦΚΑ, για τις συναλλαγές των πολιτών με άλλες υπηρεσίες και οργανισμούς. Μέχρι την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ανωτέρω πληροφοριακών συστημάτων, δημιουργείται στο πληροφοριακό σύστημα «ΑΤΛΑΣ» υποσύστημα χορήγησης βεβαιώσεων.

Υποχρεούνται, από την 1η Ιουλίου 2020, να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) όλοι οι υπόχρεοι εργοδότες.

Εκδίδονται υποχρεωτικά, μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της εταιρείας Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), οι ιατρικές βεβαιώσεις και γνωματεύσεις που απαιτούνται από τον e-ΕΦΚΑ για την πιστοποίηση της ανικανότητας προς εργασία, για τη χορήγηση αναρρωτικής άδειας, καθώς και των επιδομάτων μητρότητας, ασθένειας και εργατικού ατυχήματος, κλπ. Στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης δημιουργείται ηλεκτρονικό υποσύστημα υποστήριξης των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) του e-ΕΦΚΑ.

Ψηφιοποιείται το σύνολο των δεδομένων και των ατομικών στοιχείων που αφορούν στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, στην απονομή συντάξεων και στη μεταβίβαση συντάξεων αιτία θανάτου, που βρίσκεται στα πληροφοριακά συστήματα των πρώην Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας

Τέλος, το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 18:00, έξω από το κτίριο της Βουλής, με αφορμή την ψήφιση του «αντιασφαλιστικού – αντισυνταξιοδοτικού νομοσχεδίου».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.