ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αίτημα Μητσοτάκη στην ΕΕ για ενίσχυση της Frontex στα σύνορα

23:04 - 29 Φεβ 2020 | Πολιτική
Αίτημα Μητσοτάκη στην ΕΕ για ενίσχυση της Frontex στα σύνορα
Νέο γύρο τηλεφωνικών επαφών είχε το βράδυ του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τους οποίους συζήτησε τον τρόπο με τον οποίο η Frontex θα συμβάλλει στην προστασία των ελληνικών συνόρων που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επικοινωνία της ελληνικής κυβέρνησης με αξιωματούχους της Ε.Ε. είναι διαρκής, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια να ζητά μάλιστα και την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ από τον Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.

Νωρίτερα είχε τηλεφωνικές συνομιλίες για το ίδιο θέμα με τους ομολόγους του της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και χθες το βράδυ με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Είχε επίσης χθες συνάντηση και με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, στον οποίον είχε την ευκαιρία να αναπτύξει το θέμα. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για επικοινωνία Δένδια-Τσαβούσογλου που αποδείχθηκε... άγονη.

Οργανωμένη απόπειρα παραβίασης συνόρων

Στο μεταξύ η ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο για οργανωμένη απόπειρα παραβίασης συνόρων, συντονισμένη από την Τουρκία. Το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και αποφασίστηκε ενίσχυση των συνόρων.

Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ενίσχυση των δυνάμεων σε ξηρά και θάλασσα. Όπως είπε «μεταφέρονται δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού στον Έβρο ενώ πλέον στα νησιά επιχειρούν 52 σκάφη του λιμενικού και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού».

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η κυβέρνηση ενεργοποιήθηκε αμέσως μετά τα πρόσφατα γεγονότα στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ και τις νέες απειλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι θα πλημυρίσουν την Ευρώπη με μετανάστες, και κινήθηκε προς δύο κατευθύνσεις:

- αφενός, πήρε όλα τα αναγκαία μέτρα για να αυστηροποιηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η φύλαξη των συνόρων σε ξηρά και θάλασσα ώστε να αποτραπεί η μαζική παράνομη είσοδος χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας, και
- αφετέρου, ανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρωτοβουλίες για να διεθνοποιήσει το πρόβλημα και να καταστήσει την ευρωπαϊκή ηγεσία κοινωνούς των δραματικών εξελίξεων που προδιαγράφονται.
 
Ο Ερντογάν από τη μεριά του επιμένει στην απόφασή του να ανοίξει τα σύνορα και επιτίθεται στην ΕΕ.
Τελευταία τροποποίηση στις 23:11 - 29 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.