ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Frontex: Αναβάθμιση του συναγερμού στα ελληνοτουρκικά σύνορα

16:15 - 01 Μαρ 2020 | Πολιτική
Frontex: Αναβάθμιση του συναγερμού στα ελληνοτουρκικά σύνορα
Η Frontex, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι αναθεώρησε το επίπεδο συναγερμού της σε «υψηλό» για τα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να περάσουν στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αναθεωρήσαμε (…) το επίπεδο συναγερμού για όλα τα σύνορα με την Τουρκία σε υψηλό», ανέφερε μια εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις Βρυξέλλες. «Λάβαμε αίτημα επιπρόσθετης βοηθειας από την Ελλάδα. Έχουμε ήδη λάβει μέτρα για να αναπτύξουμε τεχνικό εξοπλισμό και επιπρόσθετες δυνάμεις στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε ενίσχυση της Frontex το βράδυ του Σαββάτου σε επικοινωνίες που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η επικοινωνία της ελληνικής κυβέρνησης με αξιωματούχους της Ε.Ε. είναι διαρκής, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια να ζητά μάλιστα και την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ από τον Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.

Νωρίτερα είχε τηλεφωνικές συνομιλίες για το ίδιο θέμα με τους ομολόγους του της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και χθες το βράδυ με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Είχε επίσης χθες συνάντηση και με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, στον οποίον είχε την ευκαιρία να αναπτύξει το θέμα. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για επικοινωνία Δένδια-Τσαβούσογλου που αποδείχθηκε... άγονη.

Σημειώνεται ότι από τα ξημερώματα σήμερα, καταγράφονται μαζικές αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, γεγονός που αποδίδεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν επιτρέπει την είσοδο από χερσαία εδάφη.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.