ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καραμανλής: Έμπρακτο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

16:15 - 07 Μαρ 2020 | Πολιτική
Καραμανλής: Έμπρακτο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
Τον ιδιαίτερο συμβολισμό αλλά και την ουσία της σημερινής παρουσίας των Αμερικανών αξιωματούχων στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, εξήρε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

«Φιλοξενούμε τον αναπληρωτή βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ και τον καλό φίλο τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, τον κ. Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη, σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή για τα εθνικά μας ζητήματα και για τις ακριτικές περιοχές. Νομίζω ότι είναι σαφής ο συμβολισμός αυτής της επίσκεψης. Πέρα όμως από το συμβολισμό έχει και ουσία και η ουσία έχει να κάνει με το γεγονός της επίδειξης του αμερικανικού ενδιαφέροντος για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, στη διάρκεια της σύσκεψης η διοίκηση του Ο.Λ.Α. παρουσίασε «τη δυνατότητα που έχει το λιμάνι, να παίξει το ρόλο που πρέπει να παίξει στην ευρύτερη περιοχή. Δηλαδή να καταστεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και η ευρύτερη περιοχή ένας οικονομικός, ενεργειακός κόμβος, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Διευκρίνισε ότι «αντιμετωπίζουμε αρκετά ζητήματα γραφειοκρατικά τα οποία πρέπει να επιλύσουμε, που έχουν να κάνουν και με την κεντρική διοίκηση, αλλά και με τις εταιρίες όπως είναι ο ΟΣΕ και η ΓΑΙΟΣΕ έτσι ώστε η σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό».

Αναφορικά με την κατασκευή της ανατολικής περιφερειακής οδού που θα συνδέει το Λιμένα Αλεξανδρούπολης με την Εγνατία, ο κ. Καραμανλής δήλωσε, όπως σημειώνεται στο ΑΜΠΕ, ότι το γεγονός πως «θα γίνει δηλαδή με το ειδικό καθεστώς των απαλλοτριώσεων, με το νόμο που υπάρχει με το 7Α, έτσι ώστε οι απαλλοτριώσεις αυτές να γίνουν απ' το υπουργικό συμβούλιο για έργα εθνικής σημασίας», είναι ενδεικτικό «της ξεκάθαρης διάθεσης που έχει η κυβέρνηση να ξεμπλοκάρει μεγάλα έργα που έχουν βαλτώσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Τέλος, σε ότι αφορά στην ηλεκτροκίνηση, θέμα το οποίο απασχόλησε τη σημερινή σύσκεψη, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών είπε πως είναι δύο πολύ σημαντικά έργα υποδομής τα οποία καταδεικνύουν αφενός το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, αλλά στην ουσία καταδεικνύουν ότι αρχίζει πλέον σιγά-σιγά να υλοποιείται ο σχεδιασμός ανάδειξης της Αλεξανδρούπολης σε έναν ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή.

Στη συνέχεια δήλωσε ότι "Είναι να ξεκινήσουμε τη διαδικασία που πρέπει να γίνει και είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο, για τη σιδηροδρομική σύνδεση και την ηλεκτροκίνηση, από την Αλεξανδρούπολη στο Ορμένιο. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα κινηθεί στους επόμενους 18 μήνες, είναι σε υβριδικό στάδιο αυτή η διαδικασία. Αυτό όμως που έχουμε κάνει και είναι πολύ σημαντικό είναι ότι έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση από το Connective Europe Facility» εξήγησε ο κ. Καραμανλής .

Σημειώνεται πως στη σύσκεψη, της οποίας ακολούθησε περιήγηση στους χώρους του λιμένα, συμμετείχαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του Ο.Λ.Α. Κώστας Χατζημιχαήλ και Κώστας Χατζηκωνσταντίνου αντίστοιχα, ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ, ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, και ο πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.