ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ερωτηματικά για τη Σύνοδο Ερντογάν, Μέρκελ, Μακρόν- Η ελληνική... άμυνα

11:22 - 11 Μαρ 2020 | Πολιτική
Ερωτηματικά για τη Σύνοδο Ερντογάν, Μέρκελ, Μακρόν- Η ελληνική... άμυνα
Λίγες ώρες μετά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την πραγματοποίηση ευρωτουρκικής συνόδου για το μεταναστευτικό που θα γίνει την Τρίτη 17 Μαρτίου με προσκεκλημένους την καγκελάριο της Γερμανίας, τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, αλλά όχι την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως έγινε γνωστό από τουρκικές πηγές, στη Σύνοδο θα λάβουν μέρος, εκτός του Ερντογάν, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ δεν αποκλείεται και η συμμετοχή του Μπόρις Τζόνσον. Ούτε λόγος, όμως, για την Ελλάδα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι δυνατόν να λείπει η Ελλάδα από μία Σύνοδο, που κυρίως αφορά στην κρίση που έχει ξεσπάσει στα σύνορά της; Σύμφωνα με τον Ερντογάν, ναι... Το θέμα είναι τι σκέφτονται περί αυτού οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι ηγέτες.

Αποδέχθηκε η Μέρκελ και ο Μακρόν την πρόσκληση του Ερντογάν και δεν έθεσαν θέμα συμμετοχής της Ελλάδας, την ώρα που αυτή είναι που δέχεται την πίεση στα σύνορά της; Παρότι οι ηγέτες της ΕΕ παραδέχονται ότι η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορα της Ευρώπης; Και επίσης, θα διαπραγματευθούν με τον Ερντογάν με τους μετανάστες στα σύνορα ως μέσο πίεσης, όπως ο ίδιος τους χρησιμοποιεί;

Κι όμως, για την ώρα αυτό είναι το πλαίσιο και δεν φαίνεται να υπάρχει ζήτημα συμμετοχής της Ελλάδας στη Σύνοδο της 17ης Μαρτίου, που θα επιδιώξει σε συνέχεια όσων συζήτησε ο Ερντογάν με Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες, να επαναφέρει στη... ζωή τη συμφωνία του 2016 για το προσφυγικό.

Στο πλαίσιο αυτό, πάντως, η Ελλάδα, ακόμη κι αν απουσιάσει τελικά από τη Σύνοδο, έχει θέσει συγκεκριμένους όρους προκειμένου να αποδεχθεί μία επιμήκυνση της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σαφείς τους όρους του κατά την πρόσφατη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ, ενώ τις θέσεις του γνωρίζουν καλά και οι επικεφαλής των οργάνων της ΕΕ, Μισέλ, Φον ντερ Λάιεν και Σασόλι.

Οι όροι της Ελλάδας είναι:

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα έχει θέσεις τρεις όρους για να αποδεχθεί μία νέα συμφωνία με την Τουρκία:

Πρώτον: Το καθεστώς Ερντογάν να αποσύρει το συντομότερο δυνατό από την μεθόριο του Έβρου τις ομάδες μεταναστών που μετακίνησε εκεί το τελευταίο δεκαήμερο και που, σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός, συνιστούν «οργανωμένη, μαζική απόπειρα παράνομης εισόδου σε ευρωπαϊκό έδαφος». 

Δεύτερον: Η Τουρκία θα πρέπει να αποδεχθεί να παίρνει πίσω και όσους μετανάστες έχουν μετακινηθεί από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στην ελληνική ενδοχώρα, κάτι που δεν ίσχυε ως τώρα. Με τον τρόπο αυτό θα αποσυμφορηθούν τα ελληνικά νησιά και ταυτόχρονα θα γίνει δυνατή η επιστροφή στην Τουρκία μιας μεγάλης μερίδας από τους χιλιάδες αιτούντες άσυλο που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα και δεν προβλέπεται να λάβουν τον χαρακτηρισμό του πρόσφυγα.

Τρίτον: Θα καθιερωθούν κοινές περιπολίες της Frontex με τις δυνάμεις ακτοφυλακής, όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα για τον έλεγχο των ροών.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Διαβάστε επίσης:

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.