ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γονική άδεια με πλήρεις αποδοχές-Ποιοι δικαούνται- Τι καλύπτει το κράτος

13:56 - 11 Μαρ 2020 | Πολιτική
Γονική άδεια με πλήρεις αποδοχές-Ποιοι δικαούνται- Τι καλύπτει το κράτος
"Η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατό για να μετριάσει τις συνέπειες της οικονομίας του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος ανακοίνωσε τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για να διευκολύνει τους εργαζόμενους γονείς, μετά την απόφαση για κλείσιμο των σχολείων. Επίσης, ανακοινώθηκε πως νέα μέτρα για τις επιχειρήσεις, εκτός από αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί, θα υπάρξουν μετά το Eurogroup της 16ης Μαρτίου. Στο σημείο αυτό τόνισε πως η Ελλάδα ζητά την εξαίρεση αυτών των δαπανών από το δημοσιονομικό χώρο.

"Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη ζητήσει το κόστος των μέτρων να μη λαμβάνεται υπόψιν στο δημοσιονομικό χώρο", τόνισε ο κ. Πέτσας. Σημείωσε, όμως, πως ακόμη δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις για αυτό το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο κι έτσι τηρείται στάση αναμονής μέχρι το Eurogroup της 16ης Μαρτίου.

Παραμένουν σε ισχύ βέβαια τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί και μετά το Eurogroup θα υπάρξουν και πρόσθετες παρεμβάσεις.

Άδειες ειδικού σκοπού

Η κυβέρνηση, όμως, προχωρά σε αλλαγές στα εργασιακά, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα να ανακοινώνει πως η κυβέρνηση θα επιχορηγήσει γονικές άδειες ειδικού σκοπού, καθώς κατανοεί πως η απόφαση για κλείσιμο των σχολείων είναι μεν επιβεβλημένη για λόγους υγείας, αλλά δημιουργεί αναστάτωση σε αρκετές οικογένειες.

Ένας από τους δύο γονείς λοιπόν με παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, θα μπορεί να λάβει άδεια για όσο καιρό θα μείνουν κλειστά τα σχολεία. Εφόσον εργάζεται μόνο ο ένας γονέας, δεν θα έχει δικαίωμα να λάβει άδεια, καθώς θεωρείται πως ο άλλος γονέας μπορεί να έχει την επιμέλεια του παιδιού ή των παιδιών. Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα, το ενδεχόμενο ο γονέας που δεν εργάζεται να έχει πρόβλημα υγείας και να μην μπορεί να έχει την επιμέλεια των παιδιών.

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως για κάθε τέσσερις ημέρες η μία θα μετρά ως κανονική και οι τρεις ως ειδικού σκοπού και δεν θα "γράφονται". Το κράτος θα καλύπτει το 1/3 των αποδοχών για λογαριασμό των επιχειρήσεων.

Για τις γονικές άδειες που θα λάβουν εργαζόμενοι του Δημοσίου, το κράτος ασφαλώς θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών.

Ειδικότερα:

- Σε περίπτωση που η άδεια ειδικού σκοπού αφορά εργαζόμενο του δημοσίου τομέα το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών του.

- Για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προυπολογισμό το 1/3 των αποδοχών του αλλά αυτό είναι δυναμικό και μπορεί να αλλάξει.

- Εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού, ο άλλος δεν δικαιούται

- Εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού με την εξαίρεση ασθενών από κορωνοϊό ή άτομα με αναπηρία.

- Για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα δημιουργείται η δυνατότητα με ευέλικτο ωράριο εργασίας όπου αυτό είνα εφικτό.

- Για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα δύναται η επιχείρηση να προσφέρει ευέλικτο ωράριο απασχόλησης ή εργασία εξ αποστάσεως.

Το απόγευμα αναμένεται και διάγγελμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να θέσει το γενικότερο πλαίσιο αντιμετώπισης του κορονοϊού, τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 15:17 - 11 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.