ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χαρίτσης: Πρέπει να είμαστε στη Σύνοδο για το Προσφυγικό

15:33 - 11 Μαρ 2020 | Πολιτική
Χαρίτσης: Πρέπει να είμαστε στη Σύνοδο για το Προσφυγικό
«Η χώρα μας δεν μπορεί να είναι απούσα από εξελίξεις που αφορούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης αναφερόμενος στην επικείμενη Σύνοδο για το προσφυγικό στην Κωνσταντινούπολη, με τη συμμετοχή των Άγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο την ερχόμενη Τρίτη 17 Μαρτίου.

«Δεν εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα η στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα», δήλωσε ο κ. Χαρίτσης στον RealFM και πρόσθεσε: «Η διεθνοποίηση του προσφυγικού γίνεται με πράξεις, όχι μόνο με δηλώσεις. Από συμβολισμούς και λόγια καλής θέλησης χορτάσαμε».

Σχολιάζοντας την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο, ο Αλ. Χαρίτσης επισήμανε ότι «δεν ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της Ελλάδας, αλλά ούτε υπήρξε η ανάληψη της ευθύνης που αναλογεί στην Ευρώπη απέναντι στην Τουρκία».

«Δυστυχώς, το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετέτρεψε το προσφυγικό σε ελληνοτουρκικό πρόβλημα, ενώ είναι θέμα ευρωπαϊκών διαστάσεων. Ως τέτοιο το είχε αντιμετωπίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και πετύχαμε το 2015-2016, ασκώντας τις απαραίτητες πιέσεις, την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας και όχι Ελλάδας-Τουρκίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα η Τουρκία παραβιάζει μονομερώς την κοινή δήλωση».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να διεκδικήσει από την Ευρώπη «ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό, που θα εγγυάται τη μεταφορά των βαρών του προσφυγικού σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, ένα νέο πρόγραμμα επανεγκατάστασης των προσφύγων απευθείας από την Τουρκία στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., αλλά και τις αναγκαίες μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα», και ακόμη, να διεκδικήσει «τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής για την καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και τη μη καταστρατήγηση της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας».

Τελευταία τροποποίηση στις 15:41 - 11 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.