ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι προτάσεις Τσίπρα στην τηλεδιάσκεψη με τον Μητσοτάκη

21:54 - 16 Μαρ 2020 | Πολιτική
Οι προτάσεις Τσίπρα στην τηλεδιάσκεψη με τον Μητσοτάκη
Προτάσεις για την θωράκιση της χώρας από την πανδημία του κορονοϊού σε επίπεδο δημόσιας υγείας, προστασίας εργαζομένων και επιχειρήσεων και ελληνικής οικονομίας, υπέβαλε στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην τηλεδιάσκεψη που είχαν το απόγευμα της Δευτέρας.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι πρότεινε στον κ. Μητσοτάκη να χρησιμοποιήσει από το "μαξιλάρι"  των 35 δισ., τα αναγκαία ποσά για την στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και δημόσιας υγείας.

Πιο αναλυτικά:

- Να διεκδικήσει τη μείωση των στόχων απο εφέτος κατά 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή για 3 περίπου δις. Να ζητήσει, δαπάνες τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 2 δις, να μη συνυπολογιστούν στους δημοσιονομικούς στόχους. Δηλαδή, συνολικά, τουλάχιστον 5 δις να χρηματοδοτήσουν την αντιμετώπιση της κρίσης.

- Και ανεξαρτήτως τη όποιας απόφασης ληφθεί στο Γιουρογκρουπ, του ζήτησα να μη διστάσει να αξιοποιήσει μέρος από το αποθεμα των 35 δις για τις ανάγκες που θα προκύψουν. Πρώτα απο όλα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με την  προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού.  Το άνοιγμα νέων κλινών ΜΕΘ, αλλά και την άμεση προκήρυξη των 4000 μόνιμων θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που εκκρεμούν.

- Να προχωρήσει επίσης στην παράταση όλων των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών, στη μονιμοποίηση όσων έχουν προσληφθεί ως επικουρικό λοιπό προσωπικό καθώς και όσων έχουν προσληφθεί μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, προκειμένου να ενταχθούν όλοι άμεσα στο σύστημα. 

- Να μη διστάσει να εκπονήσει ένα εξαιρετικά γενναίο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Να προχωρήσει άμεσα στην κάλυψη από το δημόσιο του συνόλου του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για τις επιχειρήσεις που με απόφαση της πολιτείας πρέπει να κλείσουν. 

- Για όσο χρειαστεί οι μισθοί των εργαζομένων πρέπει να καταβληθούν στο ακέραιο και να μην υπάρξουν απολύσεις. Ταυτόχρονα να καταβάλει έκτακτο επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών.

- Να ενισχύσει τον ΟΑΕΔ ώστε να διευρυνθούν τα κριτήρια του επιδόματος ανεργίας και να καλυφθούν άμεσα οι εποχικά εργαζόμενοι. Αλλά να προχωρήσει και σε έκτακτο επίδομα σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, ταυτόχρονα με την αναστολή πληρωμών όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές. 

- Να παρέμβει στις τράπεζες ώστε να ανασταλούν για όσο διαρκεί η κρίση οι δόσεις  στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων  και φυσικά να επεκταθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Μητσοτάκης και Τσίπρας συμφώνησαν στο «Μένουμε Σπίτι»

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.