ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Ρίχνουμε 2 δισ. ευρώ στην οικονομία-Στηρίζουμε εργαζόμενους κι επιχειρήσεις

18:21 - 17 Μαρ 2020 | Πολιτική
Μητσοτάκης: Ρίχνουμε 2 δισ. ευρώ στην οικονομία-Στηρίζουμε εργαζόμενους κι επιχειρήσεις
«Είμαστε σε πόλεμο με έναν εχθρό που είναι αόρατος, αλλά όχι ανίκητος», τόνισε στο διάγγελμά του την Τρίτη ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως είναι αναγκασμένος να πάρει σκληρές αποφάσεις για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Δεσμεύθηκε, ωστόσο, πως όσοι πλήττονται, θα αποζημιωθούν και ανακοίνωσε πως την Τετάρτη θα εξειδικευτούν μέτρα στήριξης της οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Όπως είπε, «τρεις είναι οι στόχοι: περιορισμός του ιού, στήριξη του συστήματος υγείας και στήριξη της οικονομίας».

Για τον περιορισμό του ιού είπε πως η κυβέρνηση έχει λάβει από νωρίς σκληρά μέτρα, αλλά επανέλαβε πως οι επόμενοι μήνες είναι δύσκολοι.

Για την οικονομία τόνισε πως οι αποφάσεις του Eurogroup δίνουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να διαθέσει μεγαλύτερα κεφάλαια για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.

Όπως είπε από κονδύλια του ΕΣΠΑ θα αντληθούν 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων, ενώ το κράτος θα καλύψει και μέρος του μισθού των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους, λόγω των έκτακτων μέτρων.

Επανέλαβε ακόμη ότι οι φορολογικές υποχρεώσεις αναστέλλονται και έθεσε ως πολύ σημαντικό στόχο τη διάσωση των θέσεων εργασίας. Έκανε μάλιστα έκκληση στις επιχειρήσεις να μην κάνουν απολύσεις. «Θα στηρίξουμε τις επιχειρήσεις», υπογράμμισε. «θα υπάρξουν μέτρα που θα τονώσουν τη ρευστότητα και θα τους επιτρέψουν να αντέξουν μέσα σε αυτή την περιπέτεια», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης πως «σε συνεργασία με τις τράπεζες αποτρέπουμε νέα κόκκινα δάνεια», ενώ αναφέρθηκε και στην απόφαση για αναστολή καταβολής των δόσεων κεφαλαίου (χρεωλύσια) επιχειρηματικών δανείων.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός τα μέτρα θα εξειδικευθούν άμεσα και θα ανακοινωθούν την Τετάρτη.

Όσο για το σύστημα υγείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως έχουν ξεκινήσει ήδη 2.000 προσλήψεις, ενώ έχουν βρεθεί και 1900 νεες κλίνες. «Ελπίζουμε να μη χρειαστούν όλες», σημείωσε, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Από σήμερα, είπε επίσης, το ΝΙΜΤΣ μετατρέπεται σε Κέντρο Νοσηλείας Περιστατικών Κορονοϊού. Για τον ίδιο σκοπό επιτάσσεται το νεόδμητο ιδιωτικό θεραπευτήριο Attica στο Θριάσιο. 

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε γιατρούς και νοσηλευτές, επισημαίνοντας ότι δίνουν καθημερινά τη μάχη, όπως και οι ένστολοι των δυνάμεων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων. Υποσχέθηκε πως θα φροντίσει ο ίδιος ώστε να ανταμειφθούν και με άλλον τρόπο, εκτός από τα εύσημα και τα χειροκροτήματα.

Τέλος, κάλεσε τους πολίτες να μείνουν σπίτι και να ακολουθήσουν τις οδηγίες, ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε την κρίση του κορονοϊού με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Δείτε ολόκληρο το διάγγελμα

Τελευταία τροποποίηση στις 20:58 - 17 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.